În România, regulamentul rutier impune o serie de restricții privind numerele de înmatriculare ale vehiculelor, iar mulți șoferi nu sunt la curent cu aceste reglementări. Pe lângă interdicțiile uzuale, care pot include combinații care ar putea induce în eroare sau care sunt deja atribuite altor vehicule, lista se extinde și la numere cu conotații obscene sau jignitoare.
Legislația rutieră prevede expres anuite combinații de litere pe care nu ai voie să le utilizezi pe plăcuțele de înmatriculare, indiferent de semnificația personală pe care le-o atribui.
Unele combinații de litere de înmatriculare au fost declarate interzise pe drumurile din România, printre acestea aflându-se, în mod surprinzător, ION, în pofida cererii mari din partea românilor care poartă acest nume de a-și personaliza plăcuțele. Interdicția a fost impusă deoarece literele „I” și „O” pot fi confundate cu cifrele „1” și „0”, ceea ce ar putea genera confuzie în rândul agenților de circulație.
Un studiu recent a relevat că femeile au o predilecție pentru plăcuțe cu prenumele lor, precum ELA, INA, ELI sau ANA. Pe de altă parte, bărbații optează pentru nume precum DAN, ION sau ADI. Problema este că autoritățile au interzis toate combinațiile de litere care încep cu „I”.
Conform DRPCIV, modificările recente ale legislației interzic combinațiile de litere „III” și „OOO” din motive de identificare în trafic. De asemenea, alte combinații de litere care sunt interzise includ: DAI, PIX, TOV, ROM, COW și POC.
Escrocheria cu fibra optică, noua metodă prin care hoții scanează ce ai de furat prin casă
Toate combinațiile care au conotații sexuale sau obscene sunt interzise. Concret, regulamentul de aplicare a Codului Rutier interzice utilizarea anumitor combinații pe numerele de înmatriculare, cum ar fi: PUL, CUR, COY, PZD, PLM, MUI, FUT, SEX, XXX. Cu câțiva ani în urmă, combinația de litere „SEX” era permisă, însă aceasta a fost recent restricționată.
Numere de înmatriculare refuzate în mod frecvent sunt: BOU, BOY, GAY, JAF, JEG etc.
În plus, există numere de înmatriculare restricționate și rezervate de instituţiile statului:
CD – autovehiculele Corpului Diplomatic, adică ale ambasadelor străine şi ale diplomaţilor români;
TC – autovehiculele utilizate pentru transport consular;
MAI – autovehiculele deţinute de Ministerul de Interne şi de prefecturi;
A – autovehiculele Armatei Române;
FA – autovehiculele Forțelor Armate;
ALA – autovehiculele Aviației Române
Guvernul României – GUV;
Camera Deputaţilor – DEP;
Senat – SNT;
Serviciul Român de Informaţii – SRI;
Poliţia Română – POL.
Românii care doresc un număr de înmatriculare special, având una dintre combinațiile de numere menționate anterior, trebuie să obțină aprobarea entității care a cerut restricționarea acestora.