Unul dintre cele mai disputate subiecte în rândul creștinilor ortodocși este dacă de Sfânta Marie Mare, din 15 august, se urează “La mulți ani!” celor care poartă numele Sfintei Fecioare. O tradiție împământenită deja este că nu e bine să facem astfel de urări, dar se pare că nu acesta este și punctul de vedere oficial al Bisericii Ortodoxe.  

Pornind de la faptul că este vorba despre Adormirea Maicii Domnului, deci trecerea în neființă a Fecioarei Maria, se presupune că este mare păcat dacă urăm “La mulți ani!” celor care poartă numele Sfintei Fecioare. Se zice că de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții, iar ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

Biserica, însă, nu consideră greșit să spui ”La mulți ani!” cu ocazia acestei sărbători, fiind considerată o sărbătoare plină de bucurie. Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață, după cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”. Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie, scrie creștinortodox.ro.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here