Cuptoare cu microunde, pe cât de populare sunt ca electrocasnice de bucătărie, pe atât de periculoase pot deveni pentru sănătate, dacă nu sunt întreținute corespunzător, O echipă de specialiști spanioli a pus sub microscop rezidurile adunate din cuptoare, iar ceea ce au descoperit nu este deloc plăcut
Compania spaniolă Darwin Bioprospecting Excellence, un start-up fondat de un grup de oameni de știință, s-a specializat în analizarea vieții invizibile din spatele unor obiecte cotidiene. Ultimul studiu, recent publicat într-o revistă de specialitate, se referă la cuptorul cu microunde, o locuință de vis pentru bacterii, microbi și microorganisme, potrivit ABC.
Experții au clasificat trei tipuri de cuptoare cu microunde: cele de casă, cele comune (cele din sălile de mese de la muncă sau din cafenele) și cele de laborator (în care nu se încălzește mâncare, dar sunt folosite pentru a ridica temperatura apei sau a probelor).„Rezultatele noastre arată că în cuptoarele cu microunde domestice se află un microbiom mai ”antropizat”, similar cu suprafețele din bucătărie, în timp ce cuptoarele cu microunde din laborator găzduiesc bacterii mai rezistente la radiații”, a explicat unul dintre autorii studiului.Cu alte cuvinte, microbii din cuptoarele cu microunde domestice (atât cele de uz individual cât și cele de uz colectiv) erau foarte asemănători cu ceea ce putem găsi pe un blat de bucătărie. Este vorba de microbi patogeni care nu prezintă un pericol major dacă se respectă măsurile corecte de igienă.„Recomandăm atât publicului larg, cât personalului de laborator să dezinfecteze periodic cuptoarele cu microunde cu o soluție diluată de înălbitor sau cu un spray dezinfectant disponibil comercial. De asemenea, este important să curățați suprafețele interioare cu un șervețel umed după fiecare utilizare pentru a elimina orice reziduuri și să curățați imediat orice scurgere pentru a preveni creșterea bacteriilor”, este sfatul dat de specialistul spaniol.