Europa este cuprinsă de un virus care atacă de această dată animalele, precum porcinele, ovinele sau păsările. Noul virus al febrei ovine a fost detectat pentru prima dată în Europa în septembrie 2023, în Țările de Jos, înainte de a se răspândi în Belgia și Regatul Unit. Însă cazurile cu această boală, cunoscută și sub denumirea de „boala limbii albastre”, au crescut, iar zeci de mii de efective sunt afectate. Nici România nu a scăpat de virus. Țara noastră se confruntă, în prezent, cu Pesta Micilor Rumegătoare, o boală foarte contagioasă, iar experții nu vin cu vești tocmai bune.
Virusul febrei la ovine a făcut ravagii în mai multe state din Uniunea Eureopeană. Belgia, Germania, dar și Grecia sunt grav afectate, iar femierii se plâng că pierd tot mai multe animale. Vorbim aici despre zeci de mii de animale care și-au pierdut viața în urma contaminării cu acest virus.
Sub denumirea “bolii limbii albastre”, animalele își pierd viața. Specialiștii spun că acest lucru se va răsfrânge la raft.
Nici România nu a scăpat de acest virus. Și în țara noastră fermierii se plâng că își pierd animalele, iar specialiștii spun că vom putea plăti mai mult din această toamnă sau de la începutul anului viitor pentru carnea de vită, pui sau de miel.
Nici la carnea de porc nu stăm prea bine. Reamintim că țara noastră a fost lovită de pesta porcină, în contextul în care importăm peste 805 din carnea de porc.
Autoritățile din Bulgaria, spre exemplu, au impus o regulă ca începând cu data de 1 septembrie toți șoferii care tranzitează țara cu TIR-ul să plătească o taxă de 10 euro pentru dezinsecție. Până atunci, autoritățile de acolo vor suporta această taxă.