Marți seara, în cadrul emisiunii Culisele Statului Paralel, la Realitatea PLUS, au fost prezentate opiniile medicului Letiția Coriu despre fenomenul șpăgii în sistemul medical românesc. Doctorița a folosit termenul de „plată informală” pentru a descrie practica de a primi bani sau alte atenții din partea pacienților. 

„Eu cred mai mult reflectă gradul de satisfacție a unui pacient când declară că a plătit o plată informală medicului. Și cunosc persoane care au oferit medicului o plata informală, dar nu au spus în acel formular. Procentele în Europa sunt de, putem consulta eurobarometrul, eu l-am ales pe cel din 2020, România a ajuns la un procent de 19%, ea venind de la un procent dublu 28% în 3 ani. În Europa de nord, procentul e de 1%. în Europa de vest este de 4-5 % cu o exceptie – Austria. Are 17% față de 19% România. Nu mai există granițe pentru plățile informale și este grav că toți locuitorii Europei, 65%, consideră că în țara lor este raspândită plata inormală.

Acestă lege nu ține cont că unii dintre medici valorosi merg la risc, nu au acest spor pe care staul român la ATI a considerat că îl merităm atunci probabil că lucrurile în alte părți rămân în urmă, în tradiția blocului sovietic de unde venim. Iar acolo unde inechitățile s-au rezolvat și dacă oamenii sunt conduși de un lider, vorbesc de autenticitate, de ce face liderul. Atunci oamenii ascultă și în momentul în care obiceiul se răspândește, toți fac la fel, așa cum și un medic când merge în străinatate, poate nu are salariul mult mai mare, dar se ascultă și vede ce se întâmplă în jurul lui. A fost o presiune din partea statului să ne alterăm conștiința. Cine nu a suportat în a primi plata informală pentru ce dădea statului, s-a dus în altă țară”, a spus  Letiţia Coriu, medic ATI, la Medika TV.

Dosarul Pantelimon. Doctorițele cercetate pentru OMOR CALIFICAT sunt LIBERE! Ele se pot întoarce la spital 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here