Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a făcut publice date despre numărul românilor care făceau parte din rețeaua informativă a Securității în timpul regimului comunist care a fost răsturnat la Revoluția din 1989.  

O întrebare care stârnește ample discuții și controverse în continuare. De la exagerări de tipul „din doi români, unul era turnător la Securitate”, până la negarea eficienței și importanței rețelei informative sau la găsirea de circumstanțe atenuante și scuze pentru fiecare caz ajuns în discuția publică.

CNSAS a oferit o statistică de etapă din 1969, anul în care a avut loc festivalul Woodstock, iar misiunea Appolo 11 ateriza pe lună.

„Putem oferi un răspuns la această întrebare prezentând o statistică de etapă. Conform evidențelor întocmite chiar de către Securitate pentru uz intern, în luna decembrie 1969 rețeaua informativă era alcătuită din 83.410 persoane, dintre care 66.144 acționau în mediul urban, în timp ce 17.266 supravegheau mediul rural”, arată CNAS, într-o postare pe Facebook.

Din datele oficiale, populația totală a României în anul 1969 era de aproximativ 19.700.000 persoane. 

„Vă lăsăm să trageți singuri concluziile și promitem că vom reveni cu date și pentru anii de sfârșit ai comunismului”, se încheie mesajul CNSAS. 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here