După o perioadă de temperaturi record în oceanele lumii, Oceanul Atlantic surprinde cercetătorii printr-o răcire rapidă fără precedent. Această schimbare bruscă, care a avut loc în ultimele trei luni, ar putea influența semnificativ vremea la nivel global, deși motivele acestei răciri rămân neclare. 

Recent, Oceanul Atlantic ecuatorial a înregistrat o tranziție rapidă de la temperaturi ridicate la scăzute, un fenomen cunoscut acum drept „Niña atlantică”. Acesta a apărut într-un moment crucial, înaintea unei posibile tranziții către un La Niña mai rece în Oceanul Pacific. Aceste fenomene succesive ar putea declanșa schimbări meteorologice importante pe tot globul, așa cum avertizează experții citați de New Scientist.

Ce au transmis cercetătorii

Această răcire rapidă vine după mai mult de un an în care temperaturile oceanelor au atins niveluri record, influențate în mare parte de creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră și de un El Niño cald care a dominat Oceanul Pacific începând cu mijlocul anului 2023. „Începem să observăm o ușoară scădere a temperaturilor medii globale ale oceanelor”, a declarat Pedro DiNezio de la Universitatea Colorado Boulder. Potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA (NOAA), temperaturile globale de la suprafața mării în luna iulie 2023 au fost ușor mai scăzute decât cele din iulie 2022, marcând sfârșitul unei serii de 15 luni de recorduri consecutive.

NOAA prevede că El Niño din Pacific s-a atenuat în luna mai, iar între septembrie și noiembrie este probabil să apară condiții La Niña mai reci decât media. Aceasta este parțial determinată de intensificarea vânturilor de-a lungul ecuatorului, care aduc la suprafață ape mai reci din adâncurile oceanului. În contrast, El Niño este caracterizat de vânturi alizee mai slabe, care permit apei mai calde să persiste la suprafață. Această oscilație multianuală, cunoscută sub numele de El Niño-Oscilația Sudică (ENSO), este una dintre principalele surse de variabilitate climatică globală.

Deși mai puțin influentă asupra climei globale, Oceanul Atlantic ecuatorial fluctuează, de asemenea, între faze calde („Niños”) și reci („Niñas”), la intervale de câțiva ani, similar cu ENSO. În 2023, Atlanticul ecuatorial a cunoscut condiții Niño neobișnuit de calde, cu temperaturi de la suprafața mării care au atins niveluri record. „Aceasta este cea mai recentă manifestare a unui sistem climatic care a devenit tot mai instabil în ultimii ani”, a afirmat Michael McPhaden de la NOAA.

Oceanul Atlantic se răcește cu o viteză record

Cu toate acestea, răcirea accelerată a Atlanticului din ultimele luni este fără precedent în înregistrările care datează din 1982. Această schimbare bruscă este neobișnuită, având în vedere că nu au fost observate vânturi alizee suficient de puternice pentru a o explica, subliniază Franz Philip Tuchen de la Universitatea Miami din Florida. „Am analizat toate mecanismele posibile și niciunul nu explică acest fenomen”.

Dacă temperaturile rămân cu 0,5°C sub media normală pentru încă o lună, fenomenul va fi declarat oficial o „Niña Atlantică”, conform lui Tuchen. Impactul combinat al acestor două La Niña ar putea influența tiparele meteorologice globale, afectând temperatura și umiditatea în diverse regiuni. De exemplu, o La Niña în Pacific este asociată cu secetă în vestul SUA și cu ploi abundente în Africa de Est, în timp ce o Niña atlantică poate reduce precipitațiile în regiunea Sahel din Africa și le poate intensifica în anumite părți ale Braziliei.

Interacțiunea acestor cicluri ar putea avea efecte complexe asupra sezonului de uragane în Oceanul Atlantic. Deși La Niña din Pacific ar putea spori probabilitatea uraganelor, Niña atlantică ar putea atenua anumite condiții necesare pentru formarea acestora, cum ar fi activitatea undelor atmosferice.

Relația dintre cele două fenomene este dificil de prezis, dar există indicii că Niña atlantică ar putea întârzia dezvoltarea La Niña în Pacific, moderând astfel efectele de răcire asupra climei globale. „Este posibil să asistăm la o confruntare între Pacific, care încearcă să se răcească, și Atlantic, care tinde să se încălzească”, a concluzionat McPhaden.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here