O situație alarmantă a atras atenția polițiștilor din Buzău și a autorităților americane, după ce o fetiță de 12 ani a transmis online un mesaj care sugera intenția de a-și lua viața. Se pare că aceasta ar fi fost ținta hărțuirii cibernetice în perioada în care a locuit în altă țară. Cum s-a întâmplat totul
Surse judiciare indică faptul că minora s-a întors recent din Anglia împreună cu familia sa. În contextul începerii noului an școlar în România, ea și-a exprimat teama că va fi supusă aceluiași tip de abuz pe care l-a experimentat în străinătate.
Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Buzău, fata a trimis un mesaj pe o platformă de socializare în care amenința cu suicidul. Polițiștii au fost sesizați pe 21 august, în jurul orei 18:00, de către Biroul Național Interpol, cu privire la acest caz. În urma mobilizării rapide a autorităților române și americane, minora a fost identificată și localizată, în ciuda informațiilor inițiale limitate.
Cu ajutorul Centrului Operațional al IPJ Buzău și al Secției de Poliție Rurală Mărăcineni, polițiștii au reușit să găsească fata în scurt timp. În prezența familiei, ea a fost consiliată, mărturisind că a fost victima hărțuirii cibernetice în timpul șederii sale în străinătate și că a evitat să le spună părinților, de teamă că nu ar fi înțeleasă.
„O minoră din Buzău, utilizatoare a unei platforme de mesaje multimedia instant, a alertat autorităţile la nivel mondial prin transmiterea unui mesaj care conţinea ameninţări cu suicid.
La data de 21 august a.c., în jurul orei 18,00, dispeceratul IPJ Buzău a fost sesizat de către Biroul Naţional Interpol cu privire la un caz de ameninţare cu sinuciderea utilizatorului unei platforme de mesaje multimedia instant.În urma cooperării rapide între autorităţile din România şi Statele Unite ale Americii, în pofida faptului că informaţiile erau minime şi vagi, poliţiştii din dispecerat au stabilit în scurt timp că utilizatorul contului şi transmiţătorul mesajului este o minoră de 12 ani din Buzău”, a informat, joi, IPJ Buzău.
Sprijin și consiliere pentru minori
Autoritățile au subliniat necesitatea supravegherii copiilor în mediul online, iar părinții fetei s-au angajat să petreacă mai mult timp cu ea și să solicite ajutor specializat pentru a depăși aceste probleme. Minora a fost informată despre riscurile utilizării rețelelor sociale și responsabilitățile care îi revin în acest context, inclusiv despre consecințele legale ale comportamentului online.
Ce este cyber-bullying-ul și cum să te protejezi
Hărțuirea cibernetică, cunoscută sub denumirea de “cyber-bullying”, include diverse forme de abuz psihologic online, cum ar fi hărțuirea, amenințările, injuriile și șantajul. Aceste acțiuni sunt desfășurate în mod deliberat și repetat, având ca scop intimidarea sau atacarea unei persoane.
În cazul în care devii victima unui astfel de abuz, este esențial să apelezi la mijloace legale pentru a sancționa autorii. Dacă victima este minoră, aceasta trebuie să fie însoțită de părinți sau tutori legali la poliție pentru a depune o plângere. Poliția recomandă, de asemenea, blocarea persoanelor abuzive în mediul online și păstrarea dovezilor în caz de corespondență injurioasă, pentru a putea fi folosite ca probe.
IPJ Buzău subliniază importanța informării și protecției în fața hărțuirii cibernetice, atât pentru prevenirea, cât și pentru gestionarea situațiilor de criză.