Activitatea de gunoier este adesea asociată cu un stigmat social, percepută ca o muncă de jos, cu salarii mici și condiții de muncă dificile. Totuși, în România, această profesie poate oferi recompense financiare neașteptate.
În primul rând, pentru acest loc de muncă nu este necesară o diplomă de studii superioare. Așadar, oricine își dorește un venit stabil poate avea această oportunitate. Mai mult, această meserie se poate dovedi una atractivă, întrucât în ultimii 10 ani veniturile din acest sector au crescut semnificativ.
În domeniul serviciilor de salubrizare, salariul net lunar pleacă de la suma de 2.400 de lei și poate crește datorită unor sporuri. Unul este cel de rușine, de 15% din salariul de bază.
Un salariu mai mare însă încasează șoferul. Mai exact, salariul unui șofer de camion din domeniul salubrității primește cel puțin 3.300 de lei, motiv pentru care nu foarte mulți români se grăbesc să aleagă acest domeniu, dar și pentru felul în care sunt priviți în societate.
Salariile din salubritate sunt cu 30% mai mici decât salariul mediu net pe economie, în ciuda faptului că veniturile nete din acest sector de activitate au crescut cu 124% în ultimii 10 ani, potrivit datelor money.ro.
Dacă în România salariile sunt mici, în alte țări un gunoier este plătit mult mai bine. În Germania, salariile pornesc de la 745 de euro pe lună și pot ajunge până la 1.1017 euro pe lună în sectorul public.
Românii, folosiți ca pretext într-o metodă de înșelăciune în Germania: „Vin să vă jefuiască”