Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 915 de război. Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a afirmat, duminică, într-un comunicat, că Belarus concentrează un număr semnificativ de forțe și echipamente la granița cu Ucraina, sub pretextul unor exerciții militare. 

UPDATE 6:20 – MAE ucrainean precizează în comunicat că forțele pentru operațiuni speciale din Belarus, dar și foști mercenari Wagner, se numără printre trupele desfășurate la frontieră, relatează Reuters.

Totodată, echipamentul trimis de Minsk în regiunea Gomel, în apropierea frontierei de nord a Ucrainei, include tancuri, artilerie, sisteme de apărare aeriană și echipamente de inginerie, potrivit Ministerului de Externe de la Kiev.

Ucraina cere Belarusului să-și retragă forțele de la graniță: „Nu faceți erori tragice”Kievul a cerut totodată Belarusului, un aliat apropiat al Rusiei, să retragă aceste trupe de la granița comună și a atenționat țara vecină cu privire la „erorile tragice” pe care le-ar putea comite sub presiunea Moscovei.

În comunicatul difuzat duminică seară, Ministerul ucrainean de Externe îndeamnă forțele armate din Belarus „să înceteze acțiunile neprietenoase” și să își retragă trupele din raza de acţiune a frontierei.

UPDATE 4:15 – Rusia: Cinci civili morţi şi 12 răniţi într-o lovitură ucraineană în regiunea Belgorod 

Cinci civili au fost ucişi şi alţi 12 răniţi într-o lovitură a armatei ucrainene asupra regiunii ruse de graniţă Belgorod, a anunţat duminică guvernatorul Viaceslav Gladkov, transmit AFP şi Reuters.Atacul împotriva satului Rakitnoe ‘a costat vieţile a cinci civili’, a indicat Gladkov, anunţând că există şi ’12 persoane rănite, printre care trei minori’.Patru răniţi sunt în stare critică: trei bărbaţi şi femeie cu rană de şrapnel în abdomen, ce se află sub operaţie, a precizat guvernatorul.Regiunile ruse de frontieră cu Ucraina sunt din ce în ce mai vizate de Kiev de la debutul unei ofensive fără precedent a armatei ucrainene la 6 august în regiunea Kursk, vecină cu Belgorod.Moscova a anunţat la mijlocul lunii august trimiterea de forţe suplimentare în regiunea Belgorod, unde a fost declarată stare de urgenţă şi cinci sate de frontieră au fost evacuate începând din 19 august.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here