Cimitirul Vesel din Săpânța din județul Maramureș este un loc unic. Ce îl face special și de ce ar trebui să vizitezi acest loc. Cimitirul Vesel din Săpânța, Maramureș

Cimitirul Vesel din Săpânța, județul Maramureș, este renumit în lume pentru unicitatea lui. Localitatea este așezată pe malurile Tisei, la granița cu Ucraina și este atestată documentar din anul 1373.

 Cimitirul Vesel datează din anul 1935 și constituie opera artistului, sculptorului, pictorului și poetului popular Ioan Stan Pătraș.

Opera sa a fost continuată de ucenicul artistului, Dumitru Pop. Acest muzeu în aer liber are opt sute de monumente de artă populară. Unicitatea lui este dată de faptul că pe fiecare cruce vopsită în albastru este scris un epitaf în versuri, ce descrie viața și ocupația celui ce zace sub cruce.

Ce scrie pe cruci?

Versurile pline de profunzime sunt scrise în grai maramureșan, unele stârnesc hazul prin descrierea răposaților, cărora artistul le-a dedicat adevărate cronici de viață. Pe fiecare cruce sunt scrise numele și o scurtă istorie în versuri a celui îngropat acolo. Și îi este sculptată imaginea, reprezentându-l pe acesta într-o ipostază importantă din viața sa. De la versurile pline de umor s-a dat această denumire cimitirului.

Iată un epitaf inscripționat pe una dintre crucile aflate în Cimitirul Vesel.

“Sub această cruce grea

Zace biata soacră-mea

Trei zile de mai trăia

Zăceam e și citea ea

Voi care treceți pe aici

Încercați să n-o treziți

Că acasă dacă vine

Iară-i cu gura pe mine

Dar așa eu m-oi purta

Că n-apoi n-a înturna.

Cei care citiți aici

Ca mine să nu pățiți

Soacră bună vă găsiți

Cu ea bine să trăiți.”

Cimitirul Vesel, Săpânța 

Cimitirul -muzeu

Întregul cimitir-muzeu este o adevărată monografie a oamenilor acestor locuri, cu obiceiurile, ocupațiile și tradițiile lor. Toate acestea adunate pe o cruce de stejar, colorată într-o nuanță de albastru, numit „albastru de Săpânța”, și pictată cu motive maramureșene viu colorate.

 

Cimitirul Vesel de la Săpânța face parte din Simpozionul Monumentelor Funerare, care a avut loc în anul 1998 în S.U.A și a fost clasat pe primul loc din Europa și al doilea în lume după Valea Regilor.

Citeste continuarea AICI

 

 

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here