Ministerul Apărării din România a făcut un pas semnificativ în consolidarea capacităților sale militare prin publicarea proiectului de lege destinat achiziției a 32 de avioane de ultimă generație F-35, o decizie care reflectă angajamentul țării față de securitatea națională și parteneriatele internaționale. 

Aprobată de Parlament în toamna acestui an, această achiziție nu doar că subliniază prioritățile strategice ale României, dar și necesitatea modernizării armatei într-un context geopolitic incert. Cu un cost total estimat la 6,5 miliarde de dolari, aceasta reprezintă nu doar cea mai semnificativă investiție din istoria forțelor armate române, ci și un pas decisiv spre integrarea tehnologiilor avansate în apărarea națională.

Decizia de cumpărare a avioanelor americane de ultimă generație a fost luată în ședința din aprilie 2023 a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Programul prevede două achiziții de avioane F-35. În prima fază vor fi cumpărate două escadrile (32 de aeronave), iar în faza a doua – o scadrilă (16 avioane).

Florin Cîțu, atac frontal la PSD, după marea recalculare a pensiilor: „Socialiștii chiar sunt mizerabili”

Fondurile vor proveni din bugetul MApN ″sau prin împrumuturi ori garanții de împrumuturi oferite de Guvernul SUA sau printr-o combinație a acestora″, stipulează proiectul.

Banii împrumutați de americani vor fi ținuți la sucursala din New York a băncii centrale a SUA, Federal Reserve.

Suma de 6,5 miliarde de dolari va fi folosită pentru achiziția de aeronave, motoare, suport logistic, servicii de instruire a piloților și personalului, simulatoare de zbor.

De asemenea, în acest preț este inclusă și muniția specială aer-aer (pentru lupta aeriană) și aer-sol (pentru lovirea țintelor terestre).

Avioanele de luptă F-35 sunt produse de compania americană Lockheed Martin. Sunt avioane de luptă multirol cu un singur loc, cu un singur motor, pentru toate condițiile meteorologice. Sunt capabile să furnizeze capacități de război electronic și de informații, supraveghere și recunoaștere. Lockheed Martin este principalul contractant al F-35, iar partenerii principali sunt Northrop Grumman și BAE Systems. Avionul are trei variante principale: F-35A, cu decolare și aterizare convențională (CTOL), F-35B, cu decolare scurtă și aterizare verticală (STOVL) și F-35C, cu baza pe portavion.

Președintele Klaus Iohannis anunța încă din februarie 2022 că România va achiziționa modelul F-35, avionul de generația a 5-a produs de Lockheed Martin și care a început să fie cel mai selectat avion nou a multor state membre NATO.

Primele avioane F-35 vor ajunge în România abia după 2030.

Guvernul a anunțat suma impresionantă necesară organizării şi desfăşurării alegerilor pentru preşedintele României

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here