Gigantul de stat al gazelor naturale din Ucraina, Naftogaz, alături de 5 subsidiare ale sale, face turul instanțelor de judecată bucureștene, urmărind punerea în executare și în România a unei hotărâri a Curții Internaționale de Arbitraj de la Haga din primăvara anului trecut, prin care Federația Rusă a fost obligată să îi plătească despăgubiri de 5 miliarde de dolari pentru exproprierea activelor gaziere din Crimeea, inclusiv a mai multor zăcăminte offshore din Marea Neagră, în urma anexării peninsulei de către Kremlin în urmă cu peste 10 ani, în martie 2014.
Naftogaz a obținut, în decembrie 2023, recunoașterea în Marea Britanie a hotărârii arbitrale de la Haga și derulează demersuri similare în instanțe din Statele Unite și din ale țări ale lumii.
Ținta este executarea silită a proprietăților statului rus din respectivele jurisdicții, în contul despăgubirilor dictate de Curtea Internațională de Arbitraj în aprilie 2023, scrie profit.ro.
În acest moment, nu este limpede ce active din România ale Federației Ruse ar putea fi executate silit de Ucraina, în caz de reușită. Rusia deține însă un portofoliu de clădiri în București, potrivit unei analize media. În privința participațiilor la societăți comerciale, ar putea fi confiscate doar cele deținute direct de instituții și structuri de stat rusești.
Până acum, demersurile juridice locale ale companiei de stat ucrainene, demarate în octombrie anul trecut și aflate și acum în desfășurare, au fost ″plimbate″ între Judecătoria Sectorului 3 al Capitalei și 3 secții ale Tribunalului București, după ce instanțele și-au declinat succesiv competența de soluționare, plus două secții ale Curții de Apel București însărcinate cu rezolvarea conflictelor negative de competență, potrivit datelor din dosare.