Există o multitudine de trucuri care ne arată dacă acestea sunt proaspete sau nu, dar adevărate probleme apar când le cumpărăm din piață. Asta înseamnă că nu le putem verifica data ștanțată, nu le putem scufunda în apă să vedem dacă plutesc și nici nu le putem sparge. Așadar, ce indicii exterioare ne pot ajuta într-o astfel de situație?
MIROSULEste, evident, cel mai clar indiciu că un on nu este proaspăt. Problema este că un ou poate avea unele probleme de semialterare și înainte de a mirosi. Altfel spus, dacă un ou de pe tarabă miroase, cu siguranță este stricat, dar nu însemnă că absența mirosului este un semn clar că ar fi proaspăt/ASPECTUL COJIIVerifică să nu existe crăpături sau o consistență moale pe coaja de ou. Dacă s-a crăpat coaja și se observă o culoare rozalie, este semn că bacteriile au contaminat conținutul.CONSISTENȚA CONȚINUTULUIO altă metodă, nu foarte sigură, este să ții un ou la ureche și să-l scuturi. Dacă se aude zgomotul unui lichid care se mișcă în interior, este semn că oul s-a stricat, iar gălbenuș este vechi și apos. Pe de altă parte, când nu auzi niciun sunet, este un semn bun.În cazul în care nu aveți curajul său răbdarea să faceți aceste teste, este să nu cumpărați ouă în perioade dificile ale anului, cum ar fi cele de caniculă, când aproape orice produs de origine animale expus în spațiu nerefrigerat prezintă un risc major de degradare rapidă.