Situație aparent paradoxală în Japonia. În timp ce autoritățile încearcă să regleze penuria îngrijorătoare de forței de muncă, convingând mai mulți oameni și companii să adopte săptămâna de lucru de patru zile, chiar angajații sunt cei care se opun. Pentru specialiștii niponi nu este însă un gest surprinzător, având în vedere tradițional cult al muncii. 

Guvernul japonez și-a exprimat pentru prima dată sprijinul pentru o săptămână de lucru mai scurtă în 2021, însă conceptul nu a prins; aproximativ 8% dintre companiile din Japonia le permit angajaților să își ia trei sau mai multe zile libere pe săptămână, arată datele Ministerului Sănătății, Muncii și Bunăstării, potrivit Associated Press.

Guvernul a lansat o campanie de „reformare a stilului de lucru” care promovează orele mai scurte și alte aranjamente flexibile, împreună cu limitarea orelor suplimentare. Ministerul Muncii a început să ofere consultanță gratuită, granturi și povești de succes ca motivație suplimentară.

Departamentul care supraveghează noile servicii de asistență pentru afaceri spune că doar trei companii s-au prezentat până acum, ilustrând provocările cu care se confruntă inițiativa.

De exemplu, dintre cei 63.000 de angajați Panasonic Holdings Corp. care sunt eligibili pentru programe de patru zile, doar 150 de angajați au optat pentru program redus.

 

Criticii ideii guvernului spun că, în practică, oamenii cu un program de patru zile ajung adesea să muncească la fel de mult pentru un salariu mai mic. 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here