Cum să tranformi frunzele uscate în cel mai bun îngrășământ organic, pentru grădina ta. Sfaturile specialiștilor despre cum poți folosi frunzele în scop practic și util. 

Frunzele uscate pot reprezenta o problemă pentru toată lumea, mai ales toamna, când acestea încep să cadă și nu mai știm ce să facem cu ele. Întrucât arderea acestora este interzisă, reprezentând contravenție, deoarece crează pericolul poluării mediului, există soluția de a le tranforma în compost. Un lucru extrem de benefic și util pentru grădina ta.

Îngrijirea trandafirilor toamna: Cu ce îi stropim în sezonul receCe recomandă specialiștii

 Andrei  Gumovschi, doctor conferențiar universitar, recomandă să folosim acest bio material inteligent, transformându-l în compost, el fiind un îngrășământ ecologic mult mai nutritiv, decât bălegarul.  Frunzele, aceste “fiice ale copacilor”, sunt destul de valoroase pentru gradină, conținând dublu minerale față de gunoiul de grajd. De exemplu, o frunză de arțar conține 5% minerale, în timp ce acele de pin conțin calciu, magneziu, nitrogen (N), fosfor și alte elemente într-un procent de 2,5 din greutatea lor. Iar cele multicolore reprezintă o valoare indiscutabilă pentru cantitățile mari de materie organică pe care le conțin și care pot îmbunătăți structura solului. Ajută la aerisirea solurilor argiloase, previn uscarea rapidă a solurilor nisipoase, absorb apa de ploaie și controlează evaporarea, conform agromedia.md.Specialistul susține că, datorită elementelor nutritive care se găsesc în frunze,  aceste materii sunt ideale pentru a produce un compost de calitate. “Operațiunea de compostare nu este una deloc ușoară, dar dacă respecți niște reguli simple rezultatele obținute vor fi remarcabile. În primul rind, pregătește un loc pentru obșinerea compostului. E nevoie de un spațiu bine aerat, departe de casă și de copaci (frunzele vor mucegăi și mucegaiul va ataca scoarța copacului, care va muri în scurt timp), construit din scânduri sau sârmă.

“Apoi, să ținem minte că frunzele au nevoie de azot pentru a fermenta. Nitrogenul este elementul care face să crească temperatura în interiorul grămezii de frunze. Bălegarul reprezintă cea mai bună și cea mai la îndemână sursă de nitrogen (N) pe care o puteți folosi. Pentru reușita procesului de compostare se recomandă un amestec format din cinci părți frunze la o parte bălegar. Pentru un mai bun efect, taie sau rupe frunzele.”

‘Așezate în straturi, grămezile trebuie să fie umede, dar nu să mustească de apă. Extrem de important este că, odată la 3 săptămâni sau chiar mai devreme, frunzele se întorc cu o furcă pentru aerisirea compostului. Dacă amestecați straturile de frunze și materiale organice de 3-4 ori până primăvara târziu, veți avea o cantitate bună de compost potrivită pentru plantările de sezon”,conform sursei precizate anterior.

Totodată recomandă ca pe perioada iernii sau în zilele ploioase este recomandat să acoperi compostul cu o pânză impermeabilă, pentru a-l proteja de excesul de apă. Râmele stimulează procesul de compostare și iubesc mediul umed de sub frunze. Pentru a încuraja dezvoltarea râmelor, păstrează în permanență frunzele umede. Cel mai calitativ compost se va obține din frunzele mai multor specii de plante, fiindcă ele conțin difirite elemente nutritive. 

Îngrijirea pomilor fructiferi toamna. Cu ce trebuie să-i stropești după ce ai cules fructele: cel mai eficient tratament

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here