Reţeta delicioasei salate de boeuf, preparat nelipsit de pe mesele festive ale românilor, o regăsim la Radu Anton Roman, în volumul volumul “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, apărută la editura Paideia. Paşii pregătirii delicioasei salate trebuie respectaţi întocmai pentru ca preparatul să iasă perfect.
Ingrediente salată de boeuf:
700 grame de carne de vită macră (muşchiuleţ, pulpă)
700 grame de cartofi (din cei care nu se fărâmă deloc la fiert)
300 grame de castraveciori muraţi în oţet (sau mai puţini, dacă sunt prea acri)
50 grame de mazăre boabe
2 gogoşari muraţi pentru faţa interioară şi unul pentru cea exterioară
3 morcovi mai mari
500 ml maioneza (cu sau fără lămâie)
sare, după gust
câteva măsline pentru ornat
Cum se prepară cea mai bună fasole cu ciolan: rețeta lui Radu Anton Roman
Mod de preparare salată de boeuf:
1. Carnea se pune la fiert, până se rasoleşte. Cartofii se fierb şi ei, dar măsurat, să nu se pătrundă de tot. După aceea, se curăţă şi se lasă să se răcească.
2. Mazărea, dacă e din cutie, o fierbi 5 minute; dacă e congelată, se fierbe până se înmoaie.
3. Morcovii, curăţaţi bine, se fierb cam o jumătate de oră (sau chiar mai puţin), să fie mai tari. Fiecare ingredient se fierbe separat, pentru a-şi păstra gustul.
4. Castraveţii si gogoşarii se taie mărunţel. Se face apoi şi maioneza.
5. Pe măsură ce legumele şi carnea au fiert şi s-au răcit, se taie şi ele mărunt.
6. Într-un castron, se amestecă bine salata cu trei sferturi din maioneză. Se pune apoi salata muşuroi pe un platou, se rotunjeşte, se unge cu maioneza rămasă, iar gogosarul şi măslinele se taie feliuţe şi se ornează salata.