Inundațiile devastatoare care au lovit România la sfârșitul lunii august, în special zona litoralului Mării Negre, au fost rezultatul unor schimbări semnificative în regimul precipitațiilor, cauzate în principal de activitățile umane, arată o analiză ClimaMeter..
Schimbările în precipitațiile care au provocat inundațiile din România de la sfârșitul lunii trecute, unde în doar 24 de ore s-au înregistrat cantități de precipitații de până la 100 l/mp în multe dintre localități zona litoralului Mării Negre, sunt cauzate în principal de schimbările climatice provocate de activitățile umane, conform unei analize realizate de ClimaMeter. și citată de InfoClima.
Conform acestui studiu, primul de acest gen realizat pentru un fenomen meteo extrem din România, schimbările în precipitații care au produs inundațiile din România au fost atribuite în principal schimbărilor climatice provocate de activitățile umane. Deși variabilitatea naturală a jucat un rol modest, tendința generală indică faptul că astfel de evenimente extreme au devenit mai probabile din cauza încălzirii globale.
În contextul mai larg al schimbărilor climatice, fenomenele cu precipitații extreme devin din ce în ce mai frecvente, la fel ca și perioadele de secetă. Pe măsură ce aceste fenomene devin din ce în ce mai frecvente, se impune o reevaluare a modului în care ne pregătim pentru ele. Întărirea și îmbunătățirea infrastructurii existente este esențială pentru a face față viitoarelor provocări.
Pe 30 și 31 august 2024, sud-estul României a fost lovit de precipitații intense unei zone cu presiune scăzută cvasi-staționară (ciclon extratropical) situată deasupra Mării Negre. În doar 24 de ore, conform Administrației Naționale „Apele Române” au fost raportate valori cumulate ale precipitațiilor de 225,9 mm la Mangalia, 145 mm la Agigea și 118 mm la Tuzla.