Cercetătorii canadieni au surprins, în premieră, ce se întâmplă în creierul unui om în momentul decesului. Totul s-a petrecut mai mult din întâmplare, când un pacient căruia i se făcea EKG a suferit un stop cardiac și a murit. 

Cercetătorii din Vancouver au reușit astfel să surprindă activitatea cerebrală a pacientului de 87 de ani, care suferea de epilepsie, chiar în ultimele clipe.

Folosind rezultatele unui test de electroencefalogramă (EEG), ei au putut determina ce s-a întâmplat în creier în cele 30 de secunde înainte și după ce inima sa a încetat să mai bată, scrie LadBible.

O primă interpretare a datelor sugerează că vechea poveste potrivit căreia viața rapid în fața ochilor ar putea fi oarecum reală, după cum indică o creștere a „oscilațiilor gamma”.

Acestea sunt legate de regăsirea amintirilor și a viselor, ceea ce ar putea sugera că pacientul retrăia experiențe din trecut, înainte de a muri. Autorul principal al studiului – publicat în jurnalul Frontiers in Aging Neuroscience – dr. Ajmal Zemmar, este de părere că „prin generarea de oscilații implicate în regăsirea memoriei, creierul poate face o ultimă trecere în revistă a evenimentelor importante din viață chiar înainte de a muri, similare cu cele raportate în experiențele în apropierea morții”.

Imaginile susprinse în mommentul decesului unui pacient în vârstă de 87 de ani (Frontiers in Ageing Neuroscience) 

Studiul a arătat modificări similare ale undelor cerebrale între șobolani în momentul morții – dar este prima dată când a fost detectat la om. Cu toate acestea, la fel ca în majoritatea studiilor, echipa spune că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a oferi rezultate mai concludente.

De asemenea, este important de menționat că datele se concentrează doar pe un singur studiu de caz, iar creierul pacientului a fost deja afectat de epilepsie.

Prin urmare, profesioniștii nu pot spune cu adevărat dacă același lucru s-ar întâmpla cu o altă persoană, aproape de momentul morții lor. 

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here