A început sezonul legumelor de toamnă însă trufandalele se vând în piețe la costuri exorbitante. Dacă anul trecut în această perioadă, un kilogram pornea de la 1 leu și 50 de bani, acum prețurile încep de la șase lei. Mulți români spun că nu îți vor mai face provizii ca altădată. Cât costă un kilogram de varză
Prețurile la tarabe au explodat odată cu începerea sezonului de toamnă. Față de anii trecuți când se găseau legume la prețuri accesibile, anul acesta mulți români nu își mai permit să le mai cumpere.
„Acum e ceva de…te uiți, dai ocol, ca la parcare ca să găsești un loc așa și aici asta este vremea… a fost cum a fost seceta…”, spun oamenii.
„ – Prețuri piperate? Mai scump ca anul trecut? – Da, foarte scump. Să știți! – Puneți și la murat anul acesta? – Cred că nu mai punem la prețurile care sunt…”
Cea mai căutată în această perioadă este varza, al cărui preț s-a triplat față de anul trecut. Producătorii spun că s-au confruntat cu o criză a producției și scăderea recoltei a dus automat la creșterea costurilor.
Așa că pentru un butoi întreg cu varză pentru pus la murat, un client poate plăti chiar sute de lei.
„Dai pe 2 verze, mai mult ca pe carne…Prețurile, față de pensiile pe care le avem, sunt foarte mari…”, a spus un cumpărător.
Sunt însă și persoane care aleg să cumpere varză gata murată chiar dacă prețul unui kilogram ajunge și la 8 lei.