În această seară, un cutremur cu magnitudinea de 5,4 pe scara Richet, produs în România, a fost resimțit cu putere și pe teritoriul Republicii Moldova, mai ales în capitala Chișinău. Evenimentul a surprins-o pe președinta statului vecin ,Maia Sandu, în timpul unei transmisiuni live a emisiunii „Ediție Specială”, difuzată de postul de televiziune Moldova 1. 

În timp ce discutau despre subiecte de actualitate, vibrațiile cutremurului au început să se facă simțite, iar moderatoarea emisiunii, alături de Maia Sandu, au avut o reacție vizibilă.

Pentru câteva momente, Maia Sandu nu si-a putut ascunde surprinderea. Apoi, dand dovada de o foarte buna stapânire de sine, a schitat un zambet si a continuat discutia cu gazda emisiunii.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 s-a produs luni în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 126 de kilometri. Seismul a fost resimțit puternic în mai multe orașe din România, inclusiv în București, Brașov, Iași și Galați.

Directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a explicat că undele cutremurului „s-au propagat către Nord-Est”, ceea ce a dus la resimțirea intensă a seismului în orașele aflate în această direcție.

Primăria Iași amenajează şapte puncte de colectare a ajutoarelor pentru sinistrații din Vaslui și Galați. Unde vor fi amplasate

„Cutremurul s-a produs în zona Vrancea, o zonă care generează cutremurele cele mai mari din România. Este caracterizată de contactul dintre plăcile europene și asiatice și a avut magnitudinea de 5,4, adâncimea de 126 km, intensitatea în epicentru a fost de 5 grade. La București, cutremurul a avut o intensitate mai mică, s-a situat între 3 și 4 grade în majoritatea sectoarelor din București. Ce se observă la acest cutremur este faptul că s-a simțit către Nord-Est, avem raportări foarte multe din Iași, Bârlad, Galați, Brăila, Tulcea și Rep. Moldova.

Intensitatea în zona de Nord – Est a fost între 4 și 5. Practic undele s-au propagat către Nord-Est. S-a produs la o adâncime de 126 km, dar preponderența efectulelor s-a dus către Nord-Est față de București. În 3 noiembrie 2022 a mai fost un cutremur de 5,3, dar în 28.10.2018 a fost un cutremur de 5,8. Magnitudinea reprezintă energia degajată în epicentru și ea e aceeași dacă o calculăm și cu o stație din America.

Intensitatea este efectul pe care îl produce cutremurul la diferite distante, București, Craiova, și scade cu cât ne îndepărtăm de zona unde s-a produs. Până în prezent nu s-au produs replici. Din ce am observat noi pe parcursul timpului, la toate cutremurele de acum 2 ani, 4 ani, sau 6 ani, nu s-au produs replici în urma acestor tipuri de cutremure”, a explicat Constantin Ionescu, director INFP, la un post TV. Cutremur de 5,4 pe scara Richter în Vrancea. Autoritățile sunt în alertă. Seismul s-a simțit și în Capitală 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here