Într-o lume în care consumul de alcool este adesea normalizat și chiar sărbătorit, un medic psihiatru surprinde prin alegerea sa de a evita complet băuturile alcoolice. După ani de observații clinice și interacțiuni profunde cu pacienții săi, specialistul își împărtășește motivele pentru care a decis să se abțină, bazându-se pe experiențele traumatice pe care le-a văzut săptămână de săptămână.
Să bei o halbă de bere după o zi lungă aproape că a devenit parte a rutieni zilnice, dar acest obicei s-ar putea să nu fie cel mai bun lucru pentru sănătatea ta pe termen lung – în ciuda senzației de bine simțită la momentul respectiv. Un psihiatru a spus de ce nu bea alcool după ce a văzut anumite semne la pacienții săi.
Dr Daniel Amen, un psihiatru din New York și de 12 ori bestseller cu cărțile sale, a folosit contul personal de TikTok pentru a împărtăși celor 2,8 milioane de urmăritori ai săi de ce nu bea alcool.
El a explicat că „îi place creierul său în forma naturală” și „nu-i place să scape de sub control”, explicând că scanările creierelor consumatorilor de alcool pe care le-a văzut au fost alarmante.
Scanările consumatorilor de alcool au arătat că „lobii frontali au dispărut” – lobii frontali fiind acea parte a creierului responsabilă cu „judecata, controlul impulsurilor, planificarea organizației și empatia”.
În al doilea videoclip, care a strâns peste 134.000 de vizualizări pe TikTok, psihiatrul a adus explicații suplimentare:
„De ce nu beau alcool, partea 2,
Nu vreau niciodată ca supraveghetorul meu moral să plece în vacanță, îmi plac deciziile pe care le iau și trebuie să vă spun, este în fiecare săptămână în practica mea clinică, cineva are probleme din cauza alcoolului. Au spus ceva ce nu ar fi trebuit să spună, au făcut ceva ce nu ar fi trebuit să facă, nu mai aveau empatie”.
Alcohol free is the way to be!
El a asemănat consumul de alcool cu situația în care supraveghetorul moral ia o „pauză de cafea”, când, de fapt, ar trebui să fie mereu alături de tine.
„Vreau să înveți cum să fii liber, ținând în preajmă supraveghetorul moral”, a mai spus medicul psihiatru.