Cercetătorii vin cu noi date despre o așa-numită „a treia stare” de existență, aflată la granița dintre viață și moarte. Recentele descoperi nu doar că explică de ce organele și celulele continuă să funcționeze după momentul morții medicale, dar avansează și o ipoteză surprinzătoare și îngrijorătoare prin faptul că amintește de celebra nuvelă “Frankenstein”.
Potrivit unui nou studiu publicat în jurnalul Physiology, „a treia stare” este cea în care celulele capătă noi capacități pe care nu le-au posedat în viață. Mai mult, aceste celule pot supraviețui și se pot dezvolta chiar dacă organismul însuși moare, scrie LadBible.
Coordonatorii studiului, doi cunoscuți cercetători americanne, avansează ipoteza că „apariția unor noi forme de viață multicelulare din celulele unui organism mort introduce o „a treia stare” care se află dincolo de granițele tradiționale ale vieții și morții.”
„Anumite celule – atunci când sunt furnizate cu nutrienți, oxigen, bioelectricitate sau indicii biochimici – au capacitatea de a se transforma în organisme multicelulare cu noi funcții după moarte. Pentru a descoperi această aparentă „a treia stare” de existență, experții au reevaluat o mână de studii pentru a investiga dacă celulele ar putea exista în forme noi după ce un organism a murit.
Un studiu din 2021 a constatat că, atunci când pielea unei broaște moarte a fost plasată într-un vas de laborator, a început să folosească niște cili, structuri asemănătoare părului, pentru a se mișca.
Omenii de știință au găsit rezultate similare la observarea celulelor pulmonare umane, care ar fi capabile să se reasambla și să se repare singure. Aceste celule au fost denumite „antroboți” și se crede că durata de viață a acestora este limitată. Potrivit rezultatelor studiului, aceste două exemple evidențiază modul în care celulele se pot adapta și supraviețui după moartea unui organism.
Dar cum supraviețuiesc aceste celule fără corpul gazdă? Ipoteza este că „o serie de canale și pompe specializate încorporate în membranele exterioare ale celulelor servesc ca circuite electrice complicate”.
Acestea generează semnale electrice care permit celulelor să comunice între ele și să execute funcții specifice, cum ar fi creșterea și mișcarea, modelând structura organismului pe care îl formează. Cu toate acestea, ei au adăugat că „activitatea metabolică joacă un rol important în ceea ce privește dacă celulele pot continua să supraviețuiască și să funcționeze”. Factori precum tipul speciei și sexul pot determina cu toții dacă celula poate exista sau nu în așa-numita stare terță.
Noul studiu ar putea „redefini moartea” și ar transforma din temelii medicina regenerativă.