Chiar dacă la prima vedere legătura nu pare evidentă, un somn neregulat poate avea efecte negative mult mai ample decât ne-am putea imagina. Printre afecțiunile indirecte ce pot fi provocate de lipsa unui somn odihnitor se numără diabet de tip 2 și chiar obezitatea.    

Legătura între somnul neregulat și anomaliile metabolice este bidirecțională. Astfel, somnul neregulat și anumite afecțiuni, cum ar fi apneea obstructivă în somn, cresc riscul de diabet de tip 2.   

Pe de altă parte, diabetul perturbă, la rândul său, somnul. Persoanele cu diabet de tip 2 se confruntă adesea cu tulburări de somn. Acestea le  afectează sănătatea, starea de spirit și calitatea vieții. Modificările nivelului de zahăr din sânge pot juca un rol în perturbarea somnului. Complicațiile diabetului, cum ar fi neuropatia diabetică și durerile de picioare, pot, de asemenea, îngreuna somnul, potrivit portalului respirainsigurtanta.ro.

Somnul neregulat este asociat și cu dificultăți în controlul apetitului, ceea ce poate duce la obezitate. La rândul său, obezitatea crește riscul de a dezvolta tulburări de somn, cum ar fi apneea obstructivă în somn, care poate afecta și mai mult calitatea somnului. Apneea obstructivă în somn apare frecvent la persoanele cu obezitate, fiind legată de surplusul de greutate.

Tratamentul  tulburărilor de somn asociate diabetului

Tratamentul problemelor de somn este, de asemenea, foarte important. Managementul insomniei necesită aplicarea unor măsuri comportamentale. Aderarea la o igienă corectă a somnului, terapii cognitiv-comportamentale și tehnicile de relaxare pot fi de ajutor. Și terapiile farmacologice, inclusiv utilizarea agoniştilor receptorilor de benzodiazepină şi medicamente hipnotice mai moderne, cum ar fi zolpidem şi zaleplon, pot fi benefice.

Pentru gestionarea tulburărilor de somn legate de diabet sau de obezitate, medicul poate elabora planuri personalizate de tratatment. 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here