Premierul Marcel Ciolacu reconfirmă angajamentul de a face din educație o prioritate națională. Elevii de 10 la BAC și Evaluarea Națională vor primi stimulente financiare consistente, iar Ministerul Educației, care a beneficiat deja de un buget record, este, alături de sănătate, între beneficiarele celor mai mari sume la rectificare. 

Absolvenţii clasei a VIII-a care au obţinut media zece la Evaluarea Naţională şi absolvenţii de liceu cu media zece la examenul de Bacalaureat vor beneficia de stimulente financiare, conform unei hotărâri aprobate în şedinţa de miercuri a Guvernului. Este vorba despre 74 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, respectiv de 80 de elevi cu nota maximă la BAC.

”Venim cu noi măsuri pentru a răsplăti și încuraja performanța școlară. Acordăm astfel un stimulent financiar elevilor care au obținut nota 10 la examenele de absolvire al învățământului gimnazial și liceal în acest an. Absolvenții clasei a 8-a cu 10 la Evaluarea Națională din acest an primesc câte 2000 de lei, iar celor cu media 10 la Bacalaureat le acordăm câte 5000 de lei. Cred că este un gest firesc de apreciere a performanței școlare, principiu pe care îl punem la baza sistemului public de educație”, a punctat Premierul Marcel Ciolacu.

Educația, prioritate la rectificarea bugetară

Educația rămâne o prioritate pentru Executivul condus de Marcel Ciolacu. Acest angajament se reflectă și prin alocarea suplimentară de 4,2 miliarde de lei de care va beneficia educația la rectificarea bugetară.

“Facem şi o rectificare bugetară bazată pe un plus de venituri bugetare care susţin investiţii în patru domenii esenţiale: sănătate, educaţie, transporturi şi dezvoltarea ţării prin investiţii mari în autostrăzi, şcoli şi spitale. Este, de fapt, calea sigură pentru ca România să aibă o creştere economică importantă în următorii ani”, a afirmat Premierul.

2024, un an al educației

Reamintim, ministerul de resort a beneficiat anul acesta de cea mai mare alocare bugetară din istorie, în valoare de 58,5 miliarde de lei.

„Avem cea mai mare alocare bugetară la Educație din istorie, de 4.1% din PIB, adică un plus de 22 de miliarde de lei față de execuția din 2023 și un plus de 61%. După mulți ani în care a fost Cenușăreasa bugetului, 2024 va fi în sfârșit anul Educației. Peste 12 miliarde de lei vor fi investiți în infrastructura educațională doar din PNRR. De asemenea, alocăm un buget de 1.14 miliarde pentru a asigura masa caldă pentru elevii din aproape 1.000 de unități școlare”, puncta Premierul Marcel Ciolacu în discursul de la Parlament pentru aprobarea legii bugetului de stat.

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here