Un urs polar, rătăcit în apropierea unui oraș de coastă din nord-vestul Islandei, a fost împușcat de poliție din motive de siguranță publică, conform unui comunicat transmis de autoritățile locale. 

Incidentul, considerat rar în Islanda, s-a petrecut la aproximativ 40 de kilometri de orașul Ísafjörður, după ce animalul a fost observat de o localnică în apropierea reședinței sale de vară.

Poliția din Fiordurile de Vest a anunțat pe Facebook că un elicopter al Pazei de Coastă și o navă de salvare au fost trimise în zonă după consultări cu Agenția de Mediu din Islanda. Autoritățile au subliniat că măsurile luate aveau drept scop protejarea locuitorilor din regiune. „Locuitorii din zonă au fost îndemnați să rămână în locuințe până la noi ordine”, au precizat oficialii.

Sfârșit tragic pentru ursul polar

La câteva ore după descoperire, ursul polar a fost eutanasiat de forțele de ordine, conform aceleași postări. Poliția a precizat că echipajul elicopterului a efectuat o supraveghere aeriană a regiunii pentru a verifica dacă există și alți urși polari în zonă, însă nu au fost observate alte animale, eliminând astfel orice pericol suplimentar.

Acest incident este unul neobișnuit pentru Islanda, fiind primul de acest fel de la un caz similar în 2016, când o ursoiacă polară a fost împușcată în nordul țării, în apropiere de satul Sauðárkrókur. De asemenea, alți urși polari au fost uciși în Islanda în 2010 și 2008.

Prezența ursului polar în această regiune ar putea fi legată de aisbergurile mari, provenite din Groenlanda, care au fost văzute de câteva săptămâni în largul coastelor vestice ale Islandei. Acest fenomen este considerat destul de rar pentru această perioadă a anului.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here