Țara noastră are cea mai murdară apă din lume. Este concluzia îngrijorătoare unei asociații care de 5 ani monitorizează apele Dunării. Sectorul românesc al celui mai mare fluviu din Uniunea Europeană transportă anual în jur de 100 de tone de plastic. Șocant este că mare parte din aceste mase plastice ajung în farfuriile noastre odată cu mâncarea, avertizează specialiștii. Cifrele arată că un om înghite 2 pungi de substanțe plastice pe an.  

Poluarea cu deșeuri din Dunăre, Deltă și din Marea Neagră este una dintre cele mai puternice amenințări care pun în pericol viața oamenilor, dar și a întregului ecosistem. Este semnalul de alarmă pe care îl trag activiștii de mediu. 

Raportul Curții de Conturi care arată dimensiunile dezastrului: 1 din 4 români nu are apa potabilă în casă

Autoritățile nu au găsit nicio soluție pentru a combate dezastrul ecologic.

“În special, vorbim despre autorități locale din comunități mici. Deci nu au bugete adecvate, nu au echipamente adecvate, nu au personal adecvat”, spune Lavinia Andrei, Președinte Asociația Terra Mileniul III.

Deși există programe de conștientizare și reciclare, România e în coada clasamentului european și sunt necesare măsuri la nivel național.

“Suntem într-un vid aproape legislativ, în care nimeni nu își asumă această problemă care este generalizată la nivel național”, spune Loredana Pană, Expert advocacy Mai Mult Verde.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here