Viitura de pe Dunăre, care a lovit puternic mai ales în capitala Ungariei, se pare că s-a mai domolit, în drumul său către destinația finală, Delta Dunării-Marea Neagră. Cei de la Apele Române spun că puhoiul de ape este mult mai mic decât se estimase inițiale. 

Viitura de pe Dunăre, care va atinge vârful la finalul lunii septembrie, va fi mai mică decât se estima iniţial, respectiv 7900 – 8000 mc/s. Debitul fluviului va fi oricum mai mult decât dublu faţă de media multianuală care se situează la 3800 de mc/s.

Autoritățile anunță furia apelor. INHGA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creştere până la 7900 mc/s până în 29 septembrie

”Debitul pe Dunăre la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 22 – 23.09.2024 a fost în creştere având valoarea de 6200 mc/s, valoare care se situează peste media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s). Debitul Dunării la Budapesta are astăzi o valoare de 6920 mc/s, iar valoarea maximă înregistrată la această viitură a fost de 8200 mc/s, în data de 21 septembrie 2024, cu 500 mc/s mai puţin faţă de prognozele iniţiale de valori maxime pentru secţiunea Budapesta, care indicau o valoare de 8700 mc/s, conform datelor centralizate de colegii noştri de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (sub autoritatea Apelor Române)”, au transmis, luni, specialiştii Apele Române.

Budapesta sub ape: Inundații devastatoare afectează capitala. Cea mai grea zi din istoria recentă a Ungariei

Potrivit acestora, viitura va fi mai mică şi în România, faţă de cum s-a estimat iniţial.

”Pe baza ultimelor date din bazinul Dunării, a estimărilor prognostice şi a informaţiilor suplimentare primite în urma consultărilor avute cu experţii de la Centrele Naţionale de Prognoze Hidrologice din Ungaria şi Serbia, a precipitaţiilor prognozate pentru următoarea perioadă, precum şi a modificării atenuării acestei viituri în zonele natural inundabile, în amonte de Bogojevo, atenuare care va fi mult mai importantă faţă de condiţiile anterioare (ca urmare a reducerii semnificative a debitului maxim şi a volumului undei de viitură), se actualizează prognoza valorilor maxime pe Dunăre la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) după cum urmează: debit maxim prognozat 7900 – 8000 mc/s, în intervalul 29-30 septembrie 2024”, a mai transmis sursa citată.

Instituţia precizează din nou că sectorul Dunării aval Gruia este apărat împotriva inundaţiilor prin lucrări de îndiguire.

Anunț SUMBRU: ce urmează în România după ciclonul Boris. Furtunile devin din ce în ce mai puternice

”Pe baza informaţiilor actuale nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării, dar este necesară în continuare o monitorizare atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice în bazinul Dunării, amonte de intrarea în ţară”, se mai arată în comunicatul de presă.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here