Descoperire îngrijorătoare în urma analizelor făcute pe trupurile porumbeilor și ciorilor care mor în Iași.Specialiștii au descoperit în organismul păsărilor urme de metalele grele, ceea ce demonstrează ce impact are un mediu toxic asupra viețuitoarelor din zonă, inclusiv asupra oamenilor. 

Cercetătorii ieșeni au descoperit în țesuturile celor două specii de păsări prezența unor metale grele precum  cadmiul (Cd), cobaltul (Co), cromul (Cr), cuprul (Cu), nichelul (Ni) și plumbul (Pb). Iar acest lucru a demonstrat, în studiul intitulat „Bioacumularea metalelor grele la porumbei sălbatici și ciori din mediul urban al orașului Iași”, că porumbeii și ciorile locale pot deveni indicatori prețioși pentru gradul de poluare a mediului din Iași, scrie ZdI.

Animalul rar care și-a făcut apariția în România. Specia este inclusă pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii

Vestea bună este că valorile obținute în urma analizării concentrațiilor de metale grele din cadavrele de porumbei și ciori le-au sugerat cercetătorilor că păsările nu au fost expuse în mediul lor de viață la niveluri ridicate de metale grele.

Totuși, spun cercetătorii, expunerea cronică la metale grele poate duce la acumularea acestora în organisme, cu consecințe grave atât pentru păsări, cât și pentru oameni și ar putea avea un impact major asupra sănătății pe termen lung.

De unde vine, de fapt, expresia “a umba cu CIOARA VOPSITĂ”?

Articolul a fost apreciat de revista Toxics, care a decis să ilustreze coperta numărului publicat în luna august cu un infografic realizat de ieșeanul Vicențiu Gabor. (vezi aici)

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here