Liderii politici au cerut Comisiei Europene interzicerea importurilor agricole din Ucraina și redirecționarea acestora către țările terțe. Solicitarea vine însă mult prea târziu, după ce mulți fermierii au ajuns în faliment. Totodată, Comitetul European al Regiunilor a cerut măsuri urgente pentru combaterea practicilor comerciale neloiale cu care se confruntă agricultorii.
Forumul european consideră că agricultura trebuie protejată, pentru ca solidaritatea europeană să nu fie deloc afectată în raport cu sprijinirea constantă a Ucrainei.
“Este important ca Uniunea Europeană să ajute Ucraina, dar produsele ucrainene ar trebui să ajungă pe piețele din țări terțe, pentru a preveni perturbarea pieței europene și pentru a menține securitatea alimentară în țările terțe care au o mai mare nevoie în acest sens”, se artă în Avizul „Viitorul politicii agricole comune”.
Reprezentanții autorităților locale din statele UE au subliniat că importurile de produse agricole și animaliere trebuie să respecte standarde de mediu și de sănătate publică impuse de legislația europeană. Ei solicită controale amănunțite pentru marfa din Ucraina pentru a nu exista un risc pentru populație.
“UE trebuie să își redefinească politica privind exporturile în domeniul agricol, fără să afecteze comunitățile agricole ale țărilor terțe, acordând prioritate comerțului în interiorul Uniunii și reducând importurile de produse agricole în UE. Totodată, în calitatea sa de cea mai mare piață și de cel mai mare importator și exportator de alimente la nivel mondial, UE trebuie să își folosească toată influența pentru a modifica regulile comerțului internațional cu produse agricole, au transmis reprezentanții autorităților locale”, se spune în același document.
Comitetul European al Regiunilor vrea ca noua Politică Agricolă Comună să contribuie la combaterea competiției neloiale între fermieri. Prin urmare, Comisia Europeană a fost somată să consolideze normele UE privind lanțul de aprovizionare și producție. Liderii regionali vor ca politicienii de la Bruxelles să dezvolte instrumente de gestionare a ofertei în interiorul Uniunii Europene.
Modificările legislative ar trebui să implice stocuri publice pentru a evita specula și a stabiliza prețurile pieței. Liderii UE vor o politică comună pentru exportul produselor agricole și sprijin umanitar, pentru a atenua problemele sociale din zonele afectate de eșecul culturilor sau amenințate de foamete din cauza schimbărilor climatice sau a războaielor.
Măsurile cerute la Bruxelles vin după cele mai mari proteste organizate de fermieri în Belgia, Franța, Polonia, România sau Bulgaria. Mișcările de stradă au dus până la vandalizarea sediilor principalelor instituții europene.