Deciziile privind recalcularea pensiilor, care au afectat milioane de pensionari, urmează să fie reexaminate de către Casa Națională de Pensii.
Aproximativ 4,6 milioane de cazuri vor fi verificate, însă prioritate vor avea cererile depuse direct de către pensionari pentru revizuire. În cazul în care se constată că sumele acordate au fost majorate pe nedrept, pensionarii ar putea fi obligați să returneze diferențele de bani primite în plus.
Ce prevede legislația
Conform legislației, situațiile în care pensionarii au beneficiat de creșteri nejustificate vor impune restituirea sumelor suplimentare. Potrivit ultimelor date furnizate de Casa Națională de Pensii, peste 60.000 de pensionari au solicitat lămuriri după recalcularea pensiilor. Totuși, în doar 3.000 dintre aceste cazuri s-au descoperit erori.
Expertul în pensii, Dorina Barcari, a criticat procesul de recalculare și revizuire, susținând că „se joacă cu legile și cu drepturile noastre.” Ea a subliniat că orice eroare a funcționarilor caselor de pensii nu ar trebui să impună rambursarea sumelor de către pensionari, conform Legii 125. „Dacă au acordat sume mai mari, ar trebui să le acopere din fondurile proprii, nu din buzunarul pensionarilor”, a declarat Barcari la B1 TV.
Noua lege a pensiilor a impus recalcularea pentru milioane de dosare, iar peste 80% dintre pensionari au beneficiat de creșteri în urma aplicării acestei măsuri. Pe lângă cererile de revizuire depuse de pensionari, Casele Teritoriale de Pensii desfășoară verificări suplimentare din proprie inițiativă, potrivit oficialilor, inclusiv ministrului Muncii.