Un nou tip de dovleac a fost aclimatizat și poate fi cultivat în România, au anunțat cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău. În plus, ei au reușit același proces și pentru o specie de roșii cu țepi, care se spune că este strămoșul celor pe care le consumăm astăzi. 

Dovleacul, denumit ”pepenele de iarnă”, poate depăși 20 de kilograme și este acoperit cu un strat fin de ceară de protecție, care poate fi folosită în industria farmaceutică.

Acest pepene are o durabilitate remarcabilă, putând rezista până la un an fără a fi păstrat la frigider. Ingredientul care îi asigură această longevitate este un strat fin de ceară albă, care nu doar că protejează fructul, ci poate fi utilizat și în industria farmaceutică.

Cercetătorii de la Buzău au numit acest soi „Record”, datorită dimensiunilor sale impresionante, care pot depăși 20 de kilograme. Denumirea populară de „pepene de iarnă” sau „dovleacul de ceară” reflectă atât forma sa, cât și capacitatea de a se păstra pe durata iernii.

Tentativa de fraudă care vizează cardurile și conturile bancare. Una dintre cele mai mari bănci de la noi și-a avertizat clienții

Deși nu are gustul pepenelui obișnuit, pepenele de iarnă se remarcă printr-un gust dulce-acrișor și o pulpă albă, apreciată pentru proprietățile sale medicinale. „Este un fruct bogat în antioxidanți, ceea ce îl face foarte benefic pentru sănătate”, explică Costel Vânătoru, cercetător la BRGV Buzău.

Pentru a preveni ruperea vrejului sub greutatea fructului, acesta necesită un sistem de susținere robust. „Fructele sunt foarte mari și grele, așa că le asigurăm suport cu sârme rezistente și suporturi puternice”, adaugă specialistul.

Cercetătorii au reușit să cultive și un nou soi de roșii, cu gust foarte dulce, asemănător cireșelor.

„Sunt foarte dulci, diferă foarte mult la gust față de tomata pe care o cunoaștem, seamănă foarte mult icu cireșele, au gustul identic cu cireșele aromate, parfumate”, a mai spus Costel Vânătoru.

Pe lângă dovleac și roșii, cercetătorii buzoieni au mai reușit să aclimatizeze un tip de pepene exotic care are aromă de înghețată de vanilie. 

Cât te costă să îți cânte Gabriel Dorobanțu la petrecere. Onorariile sale sunt mai rezonabile în comparație cu cele adesea exagerate ale altor vedete

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here