Un student sau elev care are și activități comerciale sub formă de PFA (Persoană Fizică Autorizată) are de plătit taxe către buget, dacă venitul estimat depășește plafonul de 6 salarii minime brute pe economie. 

Alice Gheorghiu, director general adjunct la ANAF, a explicat o problemă care îi preocupă pe unii dintre ce mai tineri contribuabili.

Întrebarea a fost: „În cazul unui PFA (înființat în anul 2024) care este elev/student (vârsta 18-26 ani), se datorează CASS pentru veniturile realizate în sistem real? Există un nivel minim al venitului realizat?”

 

Alice Gheorghiu a răspuns, într-o revistă a consultanților fiscali: „Da, datorează CASS pentru veniturile din activități independente, dacă venitul estimat depășește plafonul de 6 salarii minime brute pe economie”

Ea a oferit și explicația tehnică:

Astfel, „potrivit art. 154 alin. (1) lit. a) Cod fiscal, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți, studenții-doctoranzi, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști. Dacă realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. a), b) și f), pentru aceste venituri datorează CASS”.

Menționăm că salariul minim care se ia în calcul pentru veniturile realizate în 2024 este de 3.300 lei. Depunerea Declarației unice și plata trebuie făcute până în 25 mai 2025.

Atenție că pentru plata CASS în 2025, pentru veniturile anului 2024, s-a modificat plafonul. Acesta este cuprins între 6 și 60 de salarii minime pe economie. Se plătește 10% la valoarea care se află în acel interval. De exemplu, dacă o persoană a avut venituri de 25.000 lei, atunci va plăti 2.500 lei CASS.

Cine realizează peste 60 de salarii minime va plăti plafonat la 60. Dacă ne referim la veniturile din acest an, în acest caz plafonul maximă de plată ar fi de 19.800 lei.

SURSA

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here