Toate deciziile de recalculare ale pensiilor vor fi verificate de autorități după neregulile depistate. În cazul în care sumele au fost majorate din greșeală, oamenii ar putea fi nevoiți să dea bani înapoi. 

Noua lege a pensiilor a adus recalcularea pentru 4,6 milioane de decizii de pensionare iar mai bine de 80% dintre pensionari au primit bani în plus în baza noii legi a pensiilor. Dacă angajații Casei de Pensii vor descoperi că pe decizia de recalculare este o sumă mai mare nejustificat, pensionarii vor fi nevoiți să restituie banii primiți în plus.

Potrivit ultimelor informații venite de la Casa Națională de Pensii, au fost peste 60.000 de pensionari care au cerut explicații după această recalculare, iar în cazul a doar 3.000 de decizii de recalculare au fost constatate erori. Casele Teritoriale de Pensii fac și ele verificări din oficiu, au spus mai mulți oficiali.

Ministrul Muncii spunea la un moment dat că în cazul în care se constată, la aceste verificări din oficiu, că o pensie a fost scăzută pe nedrept, pensionarul își va recupera banii, însă, nu se știe oficial când. Prioritate la revizuirea deciziilor au pensionarii ce au depus deja cereri in acest sens. 

Situația pensionarilor după emiterea deciziilor de recalculare

4, 6 milioane de decizii de recalculare emise

80% dintre decizii au fost pozitive

60.000 de pensionari au contestat deciziile până acum

3.000 de decizii calculate eronat au fost descoperite până acum

Sursa: Casa Națională de Pensii 

Categoria de pensionari care poate cere recalcularea în fiecare an. Explicațiile unei șefe de la Casa de Pensii 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here