Respectul față de bunurile personale ale celor decedați se regăsește în tradiția creștină, dar specialiștii și teologii atrag atenția, deopotrivă, că multe obiceiuri nu au o bază în dogmele bisericești și, în plus, se pot dovedi periculoase. 

Conform unei opinii comune, lucrurile celor care au murit în circumstanțe nefirești, ca urmare a unui accident tragic sau a unei boli grave, poartă în ele o “energie negativă” și au un impact negativ asupra celor care le vor folosi în viitor.

Cu toate acestea, aceasta este pur și simplu o superstiție, iar creștinismul nu atribuie obiectelor energii pozitive sau negative. Pe de altă parte, este adevărat că obiectele pot face rău omului dacă el însuși le conferă o “putere magică” în conștiința sa. În acest caz, factorul de autosugestie poate funcționa și, într-adevăr, oamenii pot suferi.

Sfatul de a nu folosi lucrurile celui decedat vin și de la psihologi și psihoterapeuți. Mulți nu recomandă acest lucru doar pentru a nu agrava tensiunea emoțională și durerea din cauza pierderii, dar nu are nimic de-a face cu misticismul.

Singura amenințare reală care poate veni de la hainele și obiectele personale ale unei persoane este reprezentată de unele boli contagioase. În acest caz, desigur, contactul cu aceste obiecte poate fi periculos pentru oameni și trebuie evitat strict din motive medicale.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here