Foarte mulți români rămân fără cardurile pe care sunt virate, de obicei, salariile, dar și sume ceva mai mari de la rude ori prieteni. Iar cei cărora le sunt furate cardurile, au la îndemână mai multe opțiuni.
Directorul general al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din cadrul ANPC, Paul Anghel, a transmis, sâmbătă, recomandări pentru limitarea responsabilităţii pentru posesorii de carduri, în cazul utilizării neautorizate. Oficialul afirmă că banca emitentă trebuie anunţată imediat, în cazul pierderii sau furtului cardului.
”Limitarea responsabilităţii pentru posesorii de carduri, în cazul utilizării neautorizate! Poţi fi liniştit ştiind că instituţia financiară care a emis cardul tău nu te consideră responsabil pentru tranzacţii neautorizate. În calitatea ta de deţinător de card, protecţia se aplică la achiziţiile realizate de dumneavoastră în magazin, telefonic, online sau prin intermediul unui dispozitiv mobil”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, Paul Anghel.
Directorul ANPC afirmă că deţinătorii de carduri beneficiază de răspundere limitată pentru tranzacţii neautorizate dacă nu au dat dovadă de neglijenţă voită sau intenţionată în legatură cu pierderea sau furtul cardului, dacă anunţă imediat banca emitentă sau instituţia desemnată de aceasta, despre furtul sau pierderea cardului.
”Dacă sunteţi de parere că a existat o utilizare frauduloasă a contului dumneavoastră sau vǎ încadraţi în condiţiile prezentate mai sus, puteţi fi relaxat ştiind că beneficiaţi de protecţie. Pentru mai multe garanţii cu privire la tranzacţii neautorizate, trebuie să contactaţi instituţia emitentă a cardului dumneavostrǎ. Protecţia nu se aplică cardurilor comerciale, cardurilor preplătite neînregistrate sau cardurilor-cadou”, a mai transmis Paul Anghel.