Sediul Guvernului de la Chișinău, alături de alte trei instituții, au fost vandalizate cu vopsea roșie. Conducerea de la Chișinău susține că Moscova este implicată în această acțiune de sabotaj.
Patru clădiri ale instituțiilor de stat din Republica Moldova, între care și cea a Guvernului de la Chișinău, au fost vandalizate în ultimele două nopți, a anunțat Poliția din țara vecină, potrivit Radio Europa Liberă Moldova.
Sediul Companiei publice de radiodifuziune şi televiziune „Teleradio-Moldova” și cel al Curții Supreme de Justiție au fost stropite cu vopsea roșie, în noaptea de 27 spre 28 septembrie.
Polițiștii au anunțat că au stabilit un cerc de suspecți.
Cu o zi mai devreme, au fost vandalizate clădirile ministerului Muncii și Protecției Sociale și a Guvernului, iar poliția a reținut atunci doi tineri care au aruncat cu vopsea. Ei au declarat, potrivit poliției moldovene, că au fost recrutați pentru a vandaliza instituțiile statului din Republica Moldova „cu scop de destabilizare”. Cei doi tineri, de 20 și 21 de ani, au fost plasați ulterior în arest preventiv, pentru 20 de zile, potrivit Moldova1.
Poliția a mai transmis, într-un comunicat de presă, că una dintre persoanele reținute a declarat că ar fi responsabil de găsirea tinerilor, „pentru ulterioara instruire la Moscova”, unde trebuiau să le fie comunicate și acțiunile care urmau să fie întreprinse în Republica Moldova.
Persoanele recrutate urmau să fie plătite cu câte 500 de euro lunar, conform poliției.
La Moscova ar fi mers 20 de persoane, care ar fi fost instruite pe un poligon cum „să creeze proteste la Chișinău și destabilizări”, iar poliția moldoveană susține că a identificat deja 13 dintre ele.
Anterior în cursul acestei săptămâni, serviciul de informații al Republicii Moldova, SIS, a interzis mai multe site-uri de știri suspectate de răspândirea propagandei rusești, amintește Radio Europa Liberă.
Președinta prooccidentală Maia Sandu candidează pentru un nou mandat, în alegerile din 20 octombrie, în aceeași zi în care a fost programat un referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE.
Sub conducerea lui Sandu, Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, s-a orientat ferm spre Occident, în ciuda deceniilor de influență rusă post-sovietică. Chișinăul a condamnat ferm invazia Rusiei în Ucraina și s-a alăturat sancțiunilor impuse de UE împotriva Moscovei.
De asemenea, țara a primit zeci de mii de refugiați ucraineni. Mai devreme în cursul acestui an, Moldova a deschis negocierile de aderare cu UE, după ce a obținut, în 2022, o invitație din partea blocului celor 27 de națiuni.