Cele mai mari dezastre naturale care au avut loc în lume de-a lungul istoriei și care au fost consemnate în documentele oficiale existente. Aceste catastrofe s-au manifestat sub forma unor cutremure, cicloane și inundații. Iată unde au avut loc și ce tragedii au produs acestea. Cele mai mari dezastre naturale din lume

În fiecare an dezastrele naturale precum cutremure, erupții vulcanice, uragane, tsunami, inundații, incendii de vegetație și secete, ucid în medie aproximativ 60.000 de oameni, potrivit Global Change Data Lab, scrie livescience.com.

Dezastrele naturale violente au avut loc de-a lungul istoriei umanității din cele mai vechi timpuri, însă au fost uitate de lume sau unele care au avut loc mult prea departe în istorie nu au fost consemnate nicăieri.

Datorită înregistrărilor și jurnalelor, istoricii pot cel puțin să estimeze numărul de decese legate de dezastrele care au avut loc. Potrivit unor astfel de înregistrări, următoarele dezastre naturale sunt cele mai tragice din toate timpurile, fiind estimate ca având cele mai mari numere de decese.

De exemplu vechea insulă mediteraneană Thera (acum Santorini, Grecia), a cunoscut o erupție vulcanică catastrofală care a eradicat întreaga civilizație, în jurul anului 1600 î.Hr., potrivit unui studiu din 2020 publicat în jurnal “Lucrările Academiilor Naționale de Științe”. Dar câte vieți s-au pierdut cu exactitate, nu vom ști niciodată.

Misterul din Groapa Marianelor. De unde provine sunetul „Biotwang” în cel mai adânc loc de pe pământ10. (a) Cutremurul din anul 1138 d.Hr, din Alep, Siria

Alep, Siria, ruine 

La 11 octombrie 1138, pământul de sub orașul sirian Alep a început să se cutremure. Orașul se află pe confluența plăcilor arabe și africane, făcându-l predispus la mișcările tectonice. Acest cutremur, însă, a fost deosebit de violent.

Magnitudinea cutremurului nu se cunoaște, dar cronicarii contemporani au raportat că cetatea orașului Alep s-a prăbușit, la fel și casele. Numărul morților rezultat este estimat la aproximativ 230.000. Dar această cifră a fost relatată abia din secolul al XV-lea.

Acest presupus număr de morți clasează acest eveniment ca fiind al 10-lea cel mai tragic dezastru natural consemnat, din toate timpurile.

10.(b) Cutremur urmat de tsunami, Oceanul Indian, 2004

tsunami, Indonezia 2004(sursa: flickr.com)

Un alt cutremur urmat de un tsunami a avut loc și în Oceanul Indian, în anul 2004. Acest dezastru este clasat tot pe locul al zecelea, având același impact în ce privește pierderea de vieți omenești.

Cu o magnitudine catastrofală de 9.1 pe Richter, cutremurul care a lovit largul coastei de vest a regiunii Sumatra din Indonezia a avut loc pe 26 decembrie 2004. Catastrofa a dus la pierderea a 230.000 de vieți omenești.

Cutremurul a creat un tsunami masiv care pe lângă viețile curmate a dus și la strămutarea a aproape 2 milioane de oameni, din 14 țări din Asia de Sud și Africa de Est.

În unele locuri, în special cele mai grav lovite, precum Indonezia, valul de tsunami a ajuns până la 100 de metri de la malul mării. Pagubele cauzate de cutremur și tsunami au fost estimate la 10 miliarde de dolari.

Acest eveniment este considerat al treilea cel mai mare cutremur din lume din 1900. Iar acest tsunami a ucis mai mulți oameni decât orice alt tsunami din istoria înregistrată, potrivit Centrelor Naționale pentru Mediu inf ale NOAAO, scrie sursa livescience.com.

9. Cutremurul din Tangshan din 1976

Cutremurul din Tangshan din 1976 (sursa:duihua.org)

La ora 3:42 a.m. pe 28 iulie 1976, orașul chinez Tangshan a fost distrus de un cutremur cu magnitudinea de 7,8, potrivit unui raport al U.S. Geological Survey (USGS).

Tangshan, un oraș industrial cu o populație de aproximativ 1 milion de locuitori în momentul dezastrului, a suferit pierderi uluitoare. Peste 240.000 de locuitori și-au pierdut viața în catastrofa produsă.

Deși, acesta a fost numărul oficial al deceselor, unii experți sugerează că acest număr nu ar reflecta realitatea și că pierderile de vieți omenești s-ar fi apropiat de 700.000. Potrivit surselor, 85% din clădirile lui Tangshan s-au prăbușit. Seismul a fost resimțit și în Beijing, China, la peste 180 km distanță. A durat câțiva ani până când orașul Tangshan a fost reconstruit.

8. Cutremurul din 526 d Hr., din Antiohia

Antiohia (sursa: simplucrestin.ro)

La fel ca în cazul tuturor dezastrelor care au avut loc cu milenii în urmă, numărul de morți în urma cutremurului din Antiohia este greu de estimat. Cronicarul contemporan John Malalas scria la acea vreme că aproximativ 250.000 de oameni au murit când dezastrul a lovit orașul Imperiului Bizantin, în mai 526 d Hr.

Malalas a pus acest dezastru pe seama mâniei lui Dumnezeu și a raportat că ceea ce a rezistat cutremurului a fost distrus de incendiile ce au urmat.

Potrivit unui document din 2007, în “Jurnalul de Istorie Medievală”, numărul morților a fost mai mare decât ar fi fost în alte perioade ale anului, deoarece orașul era plin de turiști care sărbătoreau “Ziua Înălțării Domnului”, sărbătoarea creștină care comemorează înălțarea la cer a lui Iisus. Orașul Antiohia era un important centru de pelerinaj pentru creștini, fiind situat pe teritoriul Turciei de astăzi.

7. Cutremurul din Haiyuan din 1920

“Cutremurul din Haiyuan a fost cel mai mare cutremur înregistrat în China în secolul XX, cu cea mai mare magnitudine și intensitate”, a declarat în timpul unui seminar în 2010, Deng Qidong, geolog la Academia Chineză de Științe.

Cutremurul, care a lovit comitatul Haiyuan din nord-estul Chinei, pe 16 decembrie 1920, a zguduit, de asemenea, provinciile vecine Gansu și Shaanxi. Se pare că a avut o intensitate de 7.8 pe scala Richter. Autoritățile chineze susțin în prezent că seismul a avut o magnitudine 8.5.

Există, de asemenea, discrepanțe în ceea ce privește numărul de vieți pierdute. U.S. Geological Survey (USGS) a raportat pierderi totale de 200.000. Dar, conform un studiu din 2010 de către seismologii chinezi, numărul morților ar fi putut ajunge la 273.400.

În urma cutremurului s-au declanșat alunecări masive de teren care au fost responsabile pentru pierderea a peste 30.000 de vieți, potrivit unui studiu din 2020, publicat în revistă “Springer”, scrie sursa precizată.

Citește continuarea pe Almanah Online

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here