O legumă de sezon te poate trimite de urgență la doctor, dacă este consumată. Medicul Tudor Ciuhodaru a tras un semnal de alarmă: „Sunați la 112 și chemați Salvarea”.
„Atenție, au apărut primele cazuri de intoxicație cu ciuperci! Trei frați din Iași, cu vârstele de 22, 20 și 15, au ajuns la urgențe după ce au consumat ciuperci. Intoxicația cu ciuperci poate fi letală. Nu vă jucați cu așa ceva!”, a scris doctorul Tudor Ciuhodaru, într-o postare pe Facebook.
“’Cunoscătorii’ nu au nicio șansă să ‘identifice’ ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau lingurițe de argint sau a usturoiului și a cepei în vasul în care sunt preparate ciupercile. Eventualele modificări de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate da aceeași reacție la orice ciupercă”, mai spune Ciuhodaru.
Care sunt simptomele intoxicației cu ciuperci
„Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree”, a mai scris Tudor Ciuhodaru.
Totodată, medicul a oferit mai multe sfaturi și i-a încurajat pe oameni să consume doar ciupercile cumpărate din magazinele autorizate și întotdeauna preparate. Mai mult decât atât, el îi sfătuiește pe oameni să meargă direct la medic, în caz de intoxicație.
„Sunați la 112 și chemați Salvarea întrucât este nevoie de evaluare și tratament într-un serviciu specializat în toxicologie. Intoxicatul va fi transportat la spital împreună cu toți cei care au mâncat ciuperci (chiar dacă nu au simptome de intoxicație).
Puteți începe eliminarea toxicelor prin provocarea de vărsături (emeză) prin atingerea luetei (omușor) după ce pacientul ingeră 500 ml apă călduță. Manevra se repetă de 4-6 ori până când conținutul evacuat devine limpede. Această manevră nu mai permite absorbția toxinelor”, a mai spus Ciuhodaru.