Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume, ale cărei efecte sunt pe larg dezbătute de specialiști. Una dintre cele mai ample dispute este legată de corelația între consumul de cafea și valoarea glicemiei.
Studiile pe termen lung sugerează că un consum regulat a acestei băuturi ar putea reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, însă cercetările privind efectele pe termen scurt indică faptul că este posibilă o creștere temporară a concentrației de zahăr din sânge.
Pentru iubitorii de cafea care suferă de diabet această informație nu este tocmai plăcută. Aceste creșteri sunt rezultatul mai multor mecanisme, inclusiv eliberarea de adrenalină și cortizol, care pot stimula eliberarea de glucoză din ficat. Mai mult, cafeina poate afecta modul în care celulele răspuns la insulină, ceea ce poate duce la o utilizare mai puțin eficientă a glucozei.
Această scădere a sensibilității la insulină poate fi temporară, dar consumul frecvent de cafeină a putea avea efecte pe termen lung asupra controlului glicemic, în special la persoanele cu diabet sau prediabet.