Toamna este sezonul perfect în care ne umplem cămările cu toate bunătățile. De la murături, la bulion și dulceață, românii dau dovadă că sunt adevărați gospodari și pun în practică cele mai delicioase rețete. O adevăratp delicatesă pe care trebuie să o încercați este dulceața de smochine. Fie că o folosiți la prăjituri, la clătite ori vă bucurați simplu de ea, această rețetă merită încercată. Iată secretele bunicii pentru cel mai delicios preparat.
Cum în această perioadă avem tedința să mâncăm mâncăruri mai grele, digestia poate avea de suferit. Totuși, dacă încercați dulceața de smochine drept desert s-ar putea să vă îmbunătățiți tranzitul intestinal. Smochinele sunt o sursă excelentă de fibre, care ajută la menținerea unui tranzit intestinal sănătos și la prevenirea constipației. Ele pot acționa ca un laxativ natural, datorită conținutului ridicat de fibre.
Dulceață de gutui rase, cu gust aromat și textură cremoasăRețetă de dulceață de smochine coapte
Ingrediente: 2,5 kg smochine proaspete, curățate și tăiate în sferturi, 700 g zahăr, 60 ml suc proaspăt de lămâie, 1 lingură oțet balsamic, câteva crenguțe de cimbru
Dulceața de gogonele. Preparatul special din cămara cu conserve
Mod de preparare: Înlătură tulpinile smochinelor și taie-le în patru. Pune-le într-o cratiță cu fund gros și adaugă zahărul, sucul de lămâie și oțetul balsamic. Amestecă bine toate ingredientele pentru a se combina, apoi lasă-le la frigider să se macereze pentru minimum două ore sau, ideal, peste noapte. Înainte de a începe procesul de gătire, preîncălzește cuptorul la 160°C. Adaugă crenguțele de cimbru în cratița cu smochine și gătește amestecul la foc mic, amestecând ocazional, pentru aproximativ 20 de minute. După ce amestecul a fiert pe aragaz, transferă-l în două tăvi mari și pune-le în cuptor. Lasă-le să fiarbă până când amestecul devine gros și siropos. Verifică consistența trăgând o linie în dulceață cu o spatulă – dacă marginile rămân separate, înseamnă că dulceața este gata. Toarnă dulceața fierbinte în borcane sterilizate, sigilează-le imediat și întoarce-le cu capul în jos pentru a crea vid. Odată răcite, le poți depozita într-un loc răcoros și uscat, unde vor rezista aproximativ două luni. Această rețetă îți permite să te bucuri de savoarea smochinelor dulci, echilibrată de prospețimea cimbrului!
Sursă text: Click.ro