După ce inundațiile aproape că au distrus în totalitate județul Galați, iar în alte zone au făcut prăpăd, România se împrumută ca să pună totul la punct, pentru au autoritățile să nu mai fie „luate prin surprindere”. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat miercuri că România va avea acces la o linie de finanţare de circa 467 de milioane de euro pentru a răspunde la situaţiile de urgenţă generate de dezastrele naturale şi de schimbările climatice.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că, printr-un proiect de lege, România va avea acces la o linie de finanţare de circa 467 de milioane de euro pentru a răspunde la situaţiile de urgenţă generate de dezastrele naturale şi de schimbările climatice, aşa cum au fost inundaţiile din luna septembrie.

 

”Potrivit acestui acord, sumele din linia de finanţare pot fi retrase şi pe situaţii de urgenţă care s-au produs anterior semnării împrumutului. Asta înseamnă că o parte din aceşti bani vor putea fi accesaţi şi pentru gestionarea efectelor inundaţiilor recente din judeţele Galaţi şi Vaslui”, a subliniat Constantin.

Mihai Constantin a declarat că Guvernul a completat în şedinţă pachetul de ajutoare pentru persoanele şi familiile afectate de inundaţiile din această toamnă.

 

”Mai concret, prin intermediul Romsilva, cei afectaţi de inundaţii vor putea beneficia de un volum de 40.000 m³ de lemn de foc. Acest lemn de foc este livrat la un preţ de 375 lei fără TVA per metru cub, iar în acest preţ este inclus şi transportul în localităţile afectate de calamităţile recente, ceea ce implică, ca şi până acum, de altfel, o bună colaborare cu autorităţile locale”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Constantin a mai arătat că aceste lemne de foc pot fi cumpărate din tranşa de ajutor de 15.000 de lei aprobată recent de către Executiv.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a spus la rândul lui că in discuţiile pe care le-a avut cu colegii de la Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, a ajuns la un preţ de 375 lei, care include şi transportul, o cantitate maximă de 40.000m³ de lemn de foc.

”Acest lemn va fi transportat în fiecare localitate afectată de inundaţii, unde beneficiarii vor avea posibilitatea ca, în limita a 7m³ de gospodărie, să beneficieze, repet, de aceste produse. Ele completează practic celelalte bunuri de strictă necesitate care sunt eligibile din ajutorul prevăzut în HG 1145 de anul acesta. Prin acea hotărâre de Guvern se pot achiziţiona elemente de aparatură casnică, mobilier de strictă necesitate, obiecte sanitare şi materiale de construcţii”, a subliniat Fechet.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here