Nicolae Ciucă și PNL reprezintă ținta majorității atacurilor venite dinspre Elena Lasconi și USR. Candidata useristă nu pierde nicio ocazie să atace PNL-ul. Chiar și în rarele ocazii în care ținta atacurilor pare a fi PSD-ul, într-un final atacul deviază tot spre Ciucă și PNL. În același timp, fostul președinte al USR, Cătălin Drulă, vorbește despre o potențială alianță la guvernare cu PSD.
În fapt, Lasconi și USR au devenit, în comunicarea publică critică la adresa PNL, vârful de lance al social-democraților. Strategia PSD și a lui Ciolacu e să aibă un discurs cât mai împăciuitor la adresa PNL, pentru a demobiliza electoratul de dreapta. În același timp, atacurile pe care PSD nu și le poate asuma apar public prin intermediul USR și al candidatului acestuia la prezidențiale, Elena Lasconi.
Astfel, PSD încearcă pe de o parte să demobilizeze electoratul dreptei printr-un discurs din care să rezulte că PNL și PSD se înțeleg bine, pe de altă parte USR încearcă să demobilizeze electoratul PNL prin atacuri susținute, cu frecvență zilnică, la adresa PNL. Rezultatul strategiei USR e demobilizarea întregului electorat al dreptei, dezamăgit de conflictele din interiorul dreptei, și potențarea electorală a lui Marcel Ciolacu și a PSD.
Atacurile lui Lasconi la Ciucă și PNL coroborate cu declarația de amiciție pe care Cătălin Drulă o face PSD-ul ne dă imaginea unui scenariu în care USR îl ajută pe Ciolacu să câștige prezidențialele și ulterior e recompensat.