Poliția de frontieră din Croația se confruntă cu acuzații serioase după ce o organizație umanitară a dezvăluit că migranții care încearcă să intre în Uniunea Europeană sunt supuși abuzurilor și că bunurile lor personale sunt distruse. Potrivit organizației No Name Kitchen (NNK), polițiștii croați ar fi ars haine, telefoane mobile și pașapoarte confiscate de la solicitanți de azil, înainte de a-i forța să se întoarcă în Bosnia, relatează The Guardian. Vă avertizăm că urmează informații cu un puternic impact emoțional! Scene terifiante la granița Croației
Printre acuzațiile aduse se numără și mărturii ale unor acte de violență extremă. O femeie însărcinată a declarat că a fost agresată sexual de polițiștii croați, în timp ce un grup de patru bărbați a povestit că au fost bătuți și obligați să meargă desculți prin cenușă fierbinte. Organizația NNK a publicat imagini cu grămezi de bunuri arse și a prezentat mărturiile victimelor, aducând la lumină noi dovezi ale brutalității la frontieră.
Aceste acuzații sunt doar o parte dintr-o serie de dovezi care arată tratamentul dur al persoanelor care încearcă să traverseze Balcanii pentru a ajunge în Uniunea Europeană. Zilnic, mii de migranți din Asia de Sud, Orientul Mijlociu și Africa încearcă să își croiască drum prin aceste teritorii, dar mulți sunt opriți violent de poliția croată. Aceștia sunt percheziționați, jefuiți și împinși înapoi spre Bosnia, în ciuda normelor internaționale care prevăd dreptul solicitanților de azil de a depune cereri în țările prin care trec.
Conform raportului NNK, autoritățile croate au ars opt mormane de obiecte personale, inclusiv documente și telefoane mobile. Smartphone-urile ar fi putut conține dovezi incriminatorii, sub formă de fotografii sau înregistrări video, cu abuzurile suferite de migranți. Printre bunurile distruse s-au găsit cărți de identitate, genți, pantofi, ochelari și bani.
O femeie însărcinată a trecut prin clipe greu de imaginat
Un caz care a șocat opinia publică a fost cel al unei femei însărcinate din Maroc, care a povestit că a fost agresată sexual de polițiști înainte ca aceștia să-i ardă bunurile. De asemenea, în noiembrie 2023, patru bărbați marocani au fost bătuți și forțați să meargă desculți prin cenușa fierbinte, fiind amenințați cu bastoane. Unul dintre ei a suferit arsuri la tălpi, conform mărturiilor oferite de NNK.
Deși aceste mărturii și dovezi au fost prezentate raportorului special al ONU pentru tortură, autoritățile croate neagă vehement acuzațiile. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne al Croației a subliniat că există o „politică de toleranță zero” pentru comportamente ilegale din partea poliției și că există un mecanism independent de monitorizare.
Totuși, oficialii croați au sugerat că traficanții de persoane ar putea fi responsabili pentru abuzurile raportate, afirmând că au documentat „numeroase cazuri în care acuzațiile au fost fabricate”. În ciuda acestor dezmințiri, criticii subliniază că astfel de acte de violență sunt frecvente la granițele Uniunii Europene, unde poliția folosește adesea măsuri brutale pentru a stopa fluxul migranților.