In lumea nutritiei contemporane exista o continua dezbatere privind efectele consumului de zahar asupra sanatatii. Un aspect deosebit de discutat este legat de tipurile diferite de zahar – alb, brun sau brut – si posibilele lor efecte nocive asupra organismului uman. O analiza atenta a acestor tipuri de zahar ar putea dezvalui informatii surprinzatoare care sa ne ajute sa luam decizii mai intelepte si mai sanatoase in ceea ce priveste alimentatia.
Uită-te cu atenție când mergi la cumpărături, la pachetele de zahăr din magazin. Deși nici unul dintre cele trei nu este deloc benefic sănătății noastre, zahărul este unul din cele mai folosite ingrediente din toate timpurile. Care este diferența dintre ele? Pe unele dintre ele vei descoperi că scrie zahar alb și zahăr brun, iar pe altele, foarte puține, scrie zahăr brut.
Zahărul Alb
Cea mai cunoscută și răspândită variantă a zahărului este cel alb, pe care îl cunoaștem cu toții si este obținut din sucul de sfecla sau din trestie de zahăr, fiind rafinat complet până la obținerea cristalelor mici și albe, cu alte cuvinte, materia primă este suspusă unor tratamente termice și chimice la care se adaugă ulterior aditivi alimentari.
Nutritionisții înformeaza că o lingurița de zahăr are aproximativ 16 calorii.
Zahărul Brun
Zahărul brun ar trebui să fie de fapt zahăr brut, dar de o calitate superioară, când de fapt majoritatea zahărului brun este un amestec de zahăr alb, caramel, melasă (un sirop obținut din zahăr nerafinat care se adaugă și care conține cantități infine de calciu, magneziu, potasiu și fier) și/sau alte siropuri care îi dau culoarea și aromă specifică.
O lingură de zahăr brun ajunge să conțină aproximativ 17 calorii și 97% zaharoză.
Zahărul Brut
Acesta este zahărul nerafinat si necristalizat, cu alte cuvinte este cel mai puțin nociv dintre cele trei tipuri, deoarece conține 85% zaharoză și un aport semnificativ de vitamine din grupa B cât și minerale precum calciu, magneziu, fier, sodiu, zinc și fosfor. Acesta are un grad de dizolvare mai rapid și de cele mai multe ori este obținut tot din trestie de zahăr, dar fiind nerafinat, are avantajul că poate pastra într-o proporție mica calitățile naturale ale plantei din care este extras și aici ne referim la diverse minerale.
O linguriță de zahăr brut are aproximativ 11 calorii, ceea ce îi aduce încă un avantaj.
Din punct de vedere al sănătății, nici unul dintre cele 3 tipuri de zahăr nu putem spune că este mai sănătos decât altul, însă zahărul nerafinat este 97% nociv în timp ce zahărul rafinat este 100% periculos pentru sănătatea noastră. Cel mai indicat este sa îl eliminăm din alimentația sănătoasă și/ sau să îl înlocuim cu altceva mai sănătos.
Rețeta de prăjitură cu morcovi, stafide și merișoare a părintelui Mina de la Mănăstirea Botoș