Continuă șirul agresiunilor sexuale în școli. După cazul sociologului Alfred Bulai acuzat de abuzuri sexuale cu eleve, care a zguduit toată țara, unui alt profesor universitar i se aduc aceleași acuzații. De data aceasta este vorba despre un profesor de psihologie de la o universitate din Sibiu care, din spusele studenților, obișnuiește să atingă picioarele fetelor sau să le tragă de tricouri.
În urmă cu patru luni, înainte de scandalul în care a fost implicat sociologul Alfred Bulai, 34 de studenți ai Facultății de Științe Socio-Umane din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu au transmis conducerii și Comisiei de Etică o sesizare în care aduceau acuzații grave profesorului Eugen Iordănescu.
Dascălul era acuzat de abuz de putere și comportament umilitor, potrivit Investigatoria, însă de atunci și până acum reprezentanții Universității nu au făcut niciun demers pentru soluționarea problemei. Motivul? Pentru că plângerea a fost una anonimă, iar reclamanții nu au nici o dovadă palpabilă, aceasta nu a fost luată în considerare. Nimeni nu și-a bătut capul, iar cazul a fost îngropat.
Întrebări cu conotații sexuale
„Domnul profesor Iordănescu atinge picioarele persoanelor care stau alături de dânsul în cadrul laboratoarelor, corectează poziții ale colegelor atingându-le, în timpul cursurilor se plimbă printre bănci și atinge pe umeri colege într-o manieră ce se vrea prietenoasă, dar care creează mult disconfort persoanelor în cauză”, spun studenții în plângerea înaintată conducerii Universității.
„În timpul unui laborator, profesorul a urcat o studentă în picioare pe scaun, pentru că aceasta a spus că nu înțelege exact ce temă vor avea de predat. Urcatul pe mese sau pe scaune a studenților este, de fapt, o practică a lui Iordănescu. El o consideră o modalitate de a preda: ”mai urc studenții în picioare pe mese, sau scaune, îi pun să umble pe mese 5 minute să-și revină”, se mai arată în plângere.
„Unei colege i-a corectat constant poziția, la fiecare laborator, justificând cu faptul că nu are o poziție de psiholog profesionist, fără să fie nimic inadecvat în poziția colegei noastre – doar stătea pe scaun cu mâinile în spate și fără să aibă picioarele încrucișate. Ca să-i corecteze poziția i-a adus două markere, i-a pus mâna pe mâinile ei și i le-a pus pe genunchii ei, intrând în spațiul personal și dovedind lipsă de respect și cuviință. Pe aceeași colegă, cât și pe un coleg, i-a întrebat în primele laboratoare de câte ori au făcut sex în săptămâna respectivă – precizând că nu e obligatoriu să răspundă. Precizarea în sine nu își are deloc rostul, ea nu anulează impertinența întrebării”, au mai semnalat tinerii în plângere.
„Binecuvântare” cu palme peste frunte
Tinerii sunt revoltați de comportamentul neadecvat al profesorului care, într-o altă zi, ar fi tras de tricou o studentă. „iar când aceasta s-a retras șocată, a privit-o foarte urât”. Aceștia au povestit că profesorul obișnuiește să-i plesnească peste frunte, în semn de binecuvântare. „O altă colegă primește palme peste frunte la care domnul profesor îi spune ‘așa ai primit binecuvântarea”, se mai arată în plângerea formulată de tineri.
Studenții au precizat că au colege care nu au mai putut veni la cursuri în ultimele zile, au suferit atacuri de panică, au ajuns pe tratament medical și au spus în mod repetat că le este foarte frică să se expună, mai menționează studenții.
Comisia de Etică cere probe, dovezi, nume și informații de contact
Plângerea depusă a rămas nesoluționată de comisia de etică. Danusia Boicean, președintele Comisiei, le-a cerut studenților să completeze plângerea cu informații de contact, cu datele de identificare ale profesorului și mijloace de probă, constând în martori și înscrisuri. De asemenea, li se cere să precizeze în clar calitatea în care doresc să fie citați de comisie, dar și dacă doresc sau nu ca profesorul acuzat să le știe numele, în eventualitatea unei medieri.
Contactat pentru a i se oferi prilejul de a spune propria variantă, profesorul Eugen Iordănescu a declarat: „Nu sunt interesat! Adresați-vă conducerii facultății!”.
Recent, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a cerut Camerei Deputaților să urgenteze adoptarea legii prin care s-ar putea combate hărţuirea sexuală. „ANOSR, în calitate de reprezentant al tuturor studenţilor din România, solicită membrilor Camerei Deputaţilor, proiectul fiind în competenţa sa pentru adoptarea finală în Parlament, să prioritizeze iniţiativa şi să o adopte cu celeritate”, a transmis organizaţia studenților. În același timp, tinerii fac apel și la Ministerul Educaţiei cerând ca, după adoptarea acestei legi, sesizările realizate în mod anonim să poată fi declarate admisibile de către comisiile de etică. „Pentru a integra această propunere este necesară, însă, modificarea art. 7 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, completarea acestui act normativ fiind o etapă obligatorie în reglementarea posibilităţii de a înainta sesizări anonime comisiilor de etică”, se arată într-un comunicat transmis de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).