Uniunea Europeană se îndreaptă către o criză economică fără precedent. Publicația Bloomberg a făcut o analiză tăioasă despre principalele probleme cu care se confruntă blocul comunitar, după ce jurnaliștii au obținut informații din cadrul discuțiilor avute de miniștrii de finanțe din G7.
Jurnaliștii americani scriu despre faptul că cel mai mare producător de automobile din Germania vorbește pentru prima oară în istoria sa de închiderea fabricilor din țară, iar coloșii tehnologici americani întorc spatele UE din cauza restricțiilor recente privind inteligența artificială.
Analiza din publicația economică arată că viitoarea criză economică este accentuată de lipsa unei viziuni politice, iar toate astea fac incapabilă Uniunea Europeană să răspundă la o gamă largă de amenințări și provocări. Economia continentului este amenințată politica industrială chineză, de războiul din Ucraina sau posibila schimbare a administrației în Statele Unite ale Americii, mai ales dacă Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale.
Fostul șef al Băncii Centrale Europene Mario Draghi a făcut un raport despre riscul iminent al Uniunii Europene să intre în criză economică. el a cerut statelor membre să facă împrumuturi comune, iar banii să fie direcționați către investiții.
Recenta apatie sau chiar respingere din partea guvernelor, după apelul fostului premier italian Mario Draghi de a majora investițiile și împrumuturile comune pentru a combate creșterea mică a productivității, demonstrează faptul că regiunea aproape că a renunțat să mai încerce, scriu jurnaliștii americani.
Bloomberg deplânge faptul că alegătorii europeni sunt prea conservatori și nu acceptă soluții adecvate pentru combaterea schimbării climatice și a declinului demografic și trecerea la un model de economie post-industrială. Mai mult, unele țări din UE profită de aceste slăbiciuni și trag foloase de pe urma unor acorduri comerciale cu SUA, China și Rusia.
Oficialii francezi vorbesc despre o integrare mai profundă cu un grup mai restrâns de țări din afara blocului, ca urmare a opoziției de lungă durată a Germaniei. Oficialii polonezi menționează inițiative similare în domeniul apărării. Premierul Spaniei – în mod tradițional unul dintre cele mai pro-UE state – își subminează propria politică comercială pentru a curta investițiile chineze, scriu jurnaliștii americani.
Problemele economie europene au fost discutate la reuniunea miniștrilor de finanțe ai G7 din luna mai, unde prima dată după mult timp s-au discutat deficiențele economiilor occidentale și perspectivele de creștere. Discuțiile au fost dezvăluite de ministrul irlandez al cheltuielilor publice Paschal Donohoe, care este cel care a moderat discuția.
Oficialul irlandez a dezvăluit că principala îngrijorare a fost ridicată de faptul că astăzi economiile occidentale sunt în criză, iar Germania, cândva principalul motor industrial al UE, nu a reușit să aibă o creștere economică timp de două trimestre consecutive.
O altă sursă Bloomberg, care participă în mod regulat la reuniunile G7, a spus că oficialii europeni nu știau cât de departe se aflau celelalte economii majore, dar încep acum să realizeze întreaga amploare a problemei.