Supă cremă de dovleac. O mâncare de sezon. Hrănitoare, gustoasă și bogată în nutrienți. Iată cum se prepară. Ingrediente:1 kg dovleac plăcintar1 ceapă medie2-3 căței de usturoi1 cartof mediu (opțional)500 ml supă de legume (sau apă)200 ml smântână pentru gătit2 linguri ulei de măsline (sau unt)sare după gustpiper după gustnucșoarăsemințe de dovleac prăjite (pentru decor).Mod de preparare
Se curăță dovleacul de coajă și se taie cuburi. Se taie ceapa și cartoful în bucăți mai mari, iar usturoiul se feliază mărunt.
Într-o oală mare, se încălzește uleiul de măsline/ untul. Apoi se pun ceapa și usturoiul și se călesc la foc mediu până devin translucide și moi.
După aceea, se adaugă cuburile de dovleac și cartoful în oală și se amestecă pentru câteva minute. Când acestea s-au înmuiat se toarnă supa de legume sau apă peste legume, acoperind-le complet și se lasă să fiarbă la foc mediu timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când dovleacul și cartoful sunt complet moi.
După ce legumele s-au fiert, se folosește un blender pentru a mixa supa până devine fină și cremoasă. Dacă e prea groasă, se poate adăuga puțină apă sau supă de legume.
Apoi se încorporează smântâna pentru gătit și se amestecă bine și se lasă să mai fiarbă la foc mic încă 5 minute. Se condimentează cu sare, piper și, dacă se dorește, puțină nucșoară sau ghimbir pentru aromă.
Se servește fierbinte, decorată cu semințe de dovleac prăjite sau crutoane crocante.