Noua lege a pensiilor își propune să rezolve inechitățile din sistem, dar anumite categorii de români primesc foarte mulți bani.
Pensii de peste 25.000 de lei pe lună pentru românii care au lucrat într-un anumit domeniu. Excepția de la legea nouă
Conform presei, noua lege a pensiilor își propune să rezolve inechitățile din sistem, dar anumite categorii de români primesc foarte mulți bani, fără să fi cotizat pe jumătate la buget. Există voci care spun că este foarte multă nedreptate în sistemul de pensii și doar România se află în această situație. Rareș Bogdan a promis că va avea grijă să nu mai existe astfel de discrepanțe, dar asta nu s-a întâmplat, totul fiind văzut ca o minciună electorală.
Românii care au pensia mai mare. Această categorie a tras lozul norocos
Potrivit informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) în luna septembrie, cei 5.665 de foști magistrați (dintre care peste 3.000 nu au contribuit deloc la sistemul public de pensii) au încasat, în medie, suma de 25.166 de lei. Astfel, toți românii care au lucrat în acest domeniu se pot considera mai mult decât norocoși. Pe lângă faptul că se pot pensiona mai repede, ei primesc mai mulți bani la pensie. Mulți judecători și procurori din România au ales să iasă la pensie la 42-46 de ani, ulterior alegând să fie avocați.
În paralel, persoanele din domeniul juridic primesc și pensia de la stat, la care ei nu au contribuit deloc. Dacă se ia în calcul contributivitatea, foștii magistrați ar fi încasat o pensie specială medie de 7.272 de lei, la care statul a adăugat în baza Legii 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor încă 21.896 de lei, rezultând astfel o pensie specială medie de 5.033 euro.
Comparativ cu România, alte state au sisteme de pensii bine puse la punct. Spre exemplu, Olanda este țara care are cel mai bun sistem de pensii din întreaga lume, potrivit unui studiu realizat recent. Asta, datorită bazei sale solide de active și a reglementărilor. Din aceeași categorie mai fac parte țări precum Islanda, Danemarca și Israel. Mercer CFA Institute Global Pension Index a evaluat sistemele de venituri din pensii la nivel mondial, iar raportul realizat a comparat 48 de țări din întreaga lume, Olanda clasându-se pe primul loc în top.