Roverul Perseverance a surprins o formă neobișnuită pe suprafața lui Marte: o piatră care seamănă izbitor cu un cap uman deshidratat, expusă la lumina intensă a Soarelui. Deși acest aspect poate părea fascinant, în realitate, roca nu este un cap uman, ci o simplă formațiune geologică, similară cu multe altele de pe Marte, care nu sunt gheață, praf sau nori. 

Imaginea a fost capturată pe 27 septembrie 2024 și roca pare să fie o bucată de gresie sedimentară, analogă cu alte roci din zonă. Marte, în special în regiunile unde s-a crezut că a existat apă, este plină de astfel de formațiuni, conform cercetărilor publicate de Science Alert.

Ce au transmis oamenii de știință

Forma sa distinctivă este ceea ce o face remarcabilă: prin procese de eroziune și din unghiul de fotografiere, roca dă iluzia unui cap uman, având trăsături care amintesc de sprâncene, nas, gură și bărbie. Acest fenomen se încadrează în categoria pareidolie, un proces psihologic prin care creierul recunoaște forme familiare în obiecte aleatorii. Pe Marte, au fost identificate și alte roci care seamănă cu fețe de animale, ciuperci și diverse obiecte sculptate.

Pareidolia apare atunci când ochii percep umbre sau forme, iar creierul, influențat de girusul fusiform—zona responsabilă de recunoașterea fețelor—ajunge rapid la concluzii. Exemple celebre de acest fenomen pot fi găsite și pe Pământ, cum ar fi „Badlands Guardian”, o formațiune care arată ca o față umană văzută din aer.

Deși este captivant să observăm cum o rocă de pe Marte poate lua forme asemănătoare cu un cap umanoid, aceasta rămâne o simplă coincidență. Până în prezent, nu există dovezi că viața complexă a existat vreodată pe Planeta Roșie sau că a vizitat-o.

       Urme umane descoperite pe Marte / Sursa foto – Presa străină

Cu toate acestea, umanitatea speră să schimbe această situație prin viitoarele misiuni cu echipaj pe Marte. Cine știe, poate vom fi noi cei care vom lăsa în urmă obiecte misterioase care să-i deruteze pe viitorii exploratori extratereștri.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here